25 Μαρ 2012

Υπάρχει τρόπος για να τρώνε τα παιδιά τα λαχανικά τους; Δώστε τους περισσότερα.

 
Το να μάθετε τα παιδιά σας να τρώνε τα λαχανικά τους, δεν είναι πάντα εύκολο. Αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition την 1η Μαΐου, προτείνει ότι δίνοντάς τους περισσότερα... λαχανικά μπορεί να τους δημιουργήσετε την τάση να τρώνε περισσότερα.


Ερευνητές από το Penn State μελέτησαν 51 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών σε κλινική ημέρας. Για τέσσερις εβδομάδες, δόθηκαν στα παιδιά μεγάλες ποσότητες καρότων πριν το μεσημεριανό γεύμα, το οποίο αποτελούνταν από μακαρόνια με τυρί, μπρόκολο στον ατμό, κρέμα από μήλα και γάλα. Κατά τη διάρκεια μιας από τις τέσσερεις βδομάδες στα παιδιά δεν δόθηκαν καρότα ή οποιαδήποτε άλλο τρόφιμο πριν από το μεσημεριανό γεύμα.

Παρατηρήθηκε ότι καθώς η ποσότητα των καρότων αυξανόταν  από 30 γραμμάρια σε 60 γραμμάρια (περίπου μισό φλιτζάνι) έως 90 γραμμάρια, αντιστοίχως αυξανόταν και η ποσότητα των καρότων που  κατανάλωναν. Διπλασιάζοντας το μέγεθος της μερίδας του καρότου είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά να τρώνε 47% περισσότερο. Τριπλασιάζοντας όμως το μέγεθος της μερίδας, δεν παρατηρήθηκε επιπλέον κατανάλωση.

Ωστόσο τρώγοντας περισσότερα καρότα δεν σημειώθηκε αύξηση στην κατανάλωση του μπρόκολου – αυτό παρατηρήθηκε σε όλα τα επίπεδα της έρευνας. Τα παιδιά, επίσης, έτρωγαν περίπου την ίδια ποσότητα του κυρίως γεύματος, ανεξάρτητα από την ποσότητα καρότων που είχαν καταναλώσει

Στην έρευνα τονίζεται ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν ορισμένες πρακτικές εφαρμογές. Το συμπέρασμα από αυτή τη μελέτη είναι  πολύ σαφές και στέλνει ένα μήνυμα στους γονείς: ενώ προετοιμάζετε το δείπνο, δώστε μερικά λαχανικά στα παιδιά σας για να σνακ, ενώ θα είναι πεινασμένα. Οι γονείς πρέπει επίσης να δίνουν το παράδειγμα τρώγοντας λαχανικά, καθώς τα παιδιά είναι μικρά και ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών.

 Συντάκτης: Ευμένη Π. Καραφυλλίδη (BSc ( Hons ), MSc, NYSCDN Κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγοςΔιευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General )

Πηγή: www.healthierworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου