31 Μαρ 2012

Ειδικό σχολείο σε καθεστώς έξωσης επί τέσσερα χρόνια


 
Οταν ένα σχολείο ψάχνει για στέγη, τότε τα πράγματα είναι σοβαρά. Οταν μάλιστα είναι ειδικό σχολείο, δηλαδή για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Ο λόγος για το 6ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στον Κολωνό, το οποίο απειλείται με έξωση. Κτίριο υπάρχει για τη μετεγκατάστασή του, αλλά τα γραφειοκρατικά εμπόδια δεν επέτρεψαν την υλοποίηση της μετακόμισης. Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, βρισκόμαστε πλέον λίγο πριν από την ολοκλήρωση της λήψης απόφασης.

«Στεγαζόμαστε σε ένα κτίριο, που βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Εδώ και τέσσερα χρόνια βρισκόμαστε υπό καθεστώς έξωσης. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες προσφέρουμε υπηρεσίες σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, από τις περιοχές της Ακαδημίας Πλάτωνα, του Κολωνού, των Σεπολίων και των Κ. Πατησίων. Σε αυτή την ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει άλλο ειδικό σχολείο», λέει στην «Κ» η κ. Τατιάνα Χαλικιά, δασκάλα του 6ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.
Υστερα από διάφορες προτάσεις, που απορρίπτονταν, οι εκπαιδευτικοί κατέληξαν στο κτίριο του Βουστασίου, στα Σεπόλια. Το Βουστάσιο είναι ένα πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο, ιδιοκτησία του δήμου, με κατάλληλη υποδομή για άτομα με ειδικές ανάγκες. Ταυτόχρονα, εξυπηρετεί χωροταξικά τους μαθητές. Βεβαίως, υπήρχαν ορισμένα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν: Το κτίριο ανήκει στο Δημοτικό Βρεφοκομείο και είχε παραχωρηθεί -χωρίς να χρησιμοποιηθεί- στο Κέντρο Υποδοχής Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), που ασχολείται με τους αστέγους. «Επρεπε να έχουμε αποφάσεις παραχώρησης από το Βρεφοκομείο και τον ΚΥΑΔΑ, όπως και να βεβαιωθούμε ότι το ΕΣΠΑ -μέσω του οποίου έγινε η ανακαίνιση του Βουστασίου- προβλέπει χρήση από σχολείο. Ολα αυτά έχουν πλέον ολοκληρωθεί και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη. Ελπίζω ότι πριν από το Πάσχα θα γίνει η μετακόμιση στο νέο κτίριο», λέει στην «Κ» η κ. Νέλλη Παπαχελά, αντιδήμαρχος Παιδείας και Ανάπτυξης. Τέλος καλό, όλα καλά; Υστερα από μήνες αναμονής, υπάρχει κλίμα επαγρύπνησης.
«Με τη μεταφορά μας στο νέο κτίριο, μπορούμε να ανταποκριθούμε πληρέστερα στην αυξημένη ζήτηση για ειδικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Σήμερα “διώχνουμε” απελπισμένους γονείς, καθώς δεν χωρούν άλλα παιδάκια. Μπορούμε να ανταποκριθούμε, αρκεί να ενισχυθούμε σε ορισμένες ειδικότητες», λέει στην «Κ» η κ. Αθηνά Τυλιγάδα, διευθύντρια του σχολείου.
Το σχολείο προσφέρει υπηρεσίες ειδικής αγωγής, ψυχολογικής υποστήριξης, κοινωνικής μέριμνας, φυσιοθεραπείας και λογοθεραπείας. Υπηρεσίες με πολύ μεγάλο κόστος στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό η περιπέτεια του 6ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου πρέπει να τελειώσει...
 Γιαννης Ελαφρος
Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου