29 Μαρ 2012

Δεκάδες δισεκατομμύρια οι πλανήτες με κατάλληλη θερμοκρασία για την υποστήριξη ζωής

Oι  αστρονομοι  που  αναζητουν  βραχωδεις  πλανητες  με  την  καταλληλη   θερμοκρασια για  την  υποστηριξη  ζωης  εκτιμουν  οτι  μπορει  να  υπαρχουν   δεκαδες  δισεκατομμυρια απο  αυτους  μονο  στον  γαλαξια  μας.

Μια ευρωπαϊκή ομάδα ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου το 40% των ερυθρών νάνων (άστρα) - ο πιο κοινός τύπος στο Γαλαξία μας - έχουν έναν πλανήτη, επονομαζόμενο "υπέρ-Γη", σε τροχιά σε μια κατοικήσιμη ζώνη που θα επιτρέπει στο νερό να ρέει στην επιφάνεια.

Δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 160 δισεκατομμύρια ερυθρών νάνων στον Γαλαξία, ο αριθμός των κόσμων που δυνητικά είναι αρκετά θερμοί και υγροί για να υποστηρίξουν τη ζωή είναι τεράστιος.

Ο επικεφαλής της ομάδας Ξαβιέ Μπονφίς, από το Ινστιτούτο Πλανητολογίας και Αστροφυσικής της Γκρενόμπλ, δήλωσε ότι το ποσοστό του 40% είναι ανώτερο του αναμενόμενου και τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επικράτηση των μικρών βραχωδών πλανητών.

Η ομάδα του είναι η πρώτη που υπολογίζει τον αριθμό των υπέρ-Γαιών - πλανήτες με μάζα από μία έως 10 φορές εκείνης της Γης - σε τέτοιες κατοικήσιμες ζώνες, αν και οι προηγούμενες έρευνες βρήκαν τον Γαλαξία μας να είναι γεμάτος με πλανήτες.

Οι ερυθροί νάνοι, οι οποίοι είναι εξασθενημένοι και «δροσεροί» σε σχέση με τον Ηλιο, αντιπροσωπεύουν το περίπου 80% των άστρων στο Γαλαξία.

Μετά τη μελέτη 102 από τα αστέρια αυτά στο νότιο ουρανό με ένα τηλεσκόπιο του ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή, ο δρ Μπονφίς και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι βραχώδεις πλανήτες είναι πολύ πιο κοινοί από τους αέριους γίγαντες όπως ο Δίας και ο Κρόνος στο ηλιακό μας σύστημα.

Ωστόσο, οι βραχώδεις κόσμοι που περιστρέφονται γύρω από τους ερυθρούς νάνους δεν είναι απαραιτήτως φιλόξενοι χώροι για εξωγήινες μορφές ζωής.

Επειδή οι ερυθροί νάνοι είναι πολύ πιο ψυχροί από τον ήλιο, οι πλανήτες με νερό σε υγρή μορφή θα πρέπει να περιστρέφονται πολύ πιο κοντά από το αστέρι αυτό απ’ ό,τι η Γη από τον Ηλιο.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να «λούζονται» από καταστροφική ακτινοβολία Χ και υπεριώδεις ακτινοβολίες.

Οι επιστήμονες στοχεύουν να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικούς από τους πλανήτες που μοιάζουν στη Γη, καθώς «περνούν μπροστά» από κοντινούς ερυθρούς νάνους, κάτι το οποίο θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις
ατμόσφαιρές τους και να βοηθήσει στην αναζήτηση για πιθανά ίχνη ζωής.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε έγγραφο που θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics».
 
tanea.gr, 29/3/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου