29 Μαρ 2012

Τους κινητήρες του Απόλλων 11 βρήκε στον Ατλαντικό ο Τζεφ Μπέζος

Τους  κινητηρες  των  πυραυλων  που  πριν  από  40  χρονια  μετεφεραν  τους  αστροναυτες  του  Απολλων  11  στη  σεληνη,  ανακοινωσε  πως  εντοπισε  ο  Τζεφ  Μπεζος,  ιδρυτης  του  Amazon.com,  στον  πυθμενα  του  Ατλαντικου.

Ο ιδρυτής του ηλεκτρονικού καταστήματος Amazon δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να ανασύρει τους κινητήρες από τον βυθό.
Γράφοντας στο προσωπικό του blog, ο Μπέζος γνωστοποίησε ότι η ομάδα του εντόπισε τους πέντε κινητήρες F-1 που εκτόξευσαν την αποστολή Απόλλων 11 στο διάστημα πριν καταλήξουν στον Ατλαντικό Ωκεανό.

«Με ενθουσιασμό αναφέρω ότι, χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας συστήματα σόναρ, η ομάδα εντόπισε τις μηχανές του Απόλλων 11, 14.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, και σχεδιάζουμε να επιχειρήσουμε την ανέλκυσή τους από το βυθό. Δεν γνωρίζουμε ακόμη σε τι κατάσταση μπορεί να βρίσκονται αυτοί οι κινητήρες, καθώς κατέπεσαν στον ωκεανό με μεγάλη ταχύτητα και βρίσκονται σε θαλασσινό νερό για πάνω από 40 χρόνια. Από την άλλη, είναι φτιαγμένοι από ανθεκτικά υλικά, οπότε θα δούμε», γράφει ο Μπέζος.
Οι κινητήρες χρησιμοποιήθηκαν στο γιγαντιαίο πύραυλο Saturn V που το 1969, όταν ο Μπέζος ήταν πέντε ετών, οδήγησε την αποστολή έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, μεταφέροντας τους Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλλινς στη Σελήνη, όπου οι δύο πρώτοι πραγματοποίησαν την ιστορική πρώτη προσελήνωση.
Ο Μπέζος διευκρινίζει ότι οι κινητήρες ανήκουν στη NASA και ότι ένας θα δοθεί στο μουσείο Smithsonian στην Ουάσινκτον και άλλος ένας ίσως καταλήξει στο Μουσείο Πτήσεων, στο Σιατλ, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά της Amazon.

Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου