14 Μαΐ 2012

Κύπρος: Μειώθηκαν οι μαθητές που εγκαταλείπουν πρόωρα τα σχολεία



«Θέλουμε να επιτύχουμε το 10%», επεσήμανε ο Υπ. Παιδείας.



Μειώθηκε στο 12% από το 17% ο αριθμός των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους, χαιρετίζοντας την έναρξη του Παγκυπρίου Συνεδρίου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) και παραθέτοντας αρκετές από τις δράσεις και τα επιτεύγματα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη λειτουργία Εσπερινής Τεχνικής Σχολής στη Λεμεσό, που έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί.
Σε ομιλία του ενώπιον της ΠΣΕΜ, σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία, ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι ''σύντομα ξεκινά και η διαδικασία για την ετοιμασία των αναλυτικών προγραμμάτων της Β΄ και Γ΄ Λυκείου''.
«Εχουμε την έναρξη των νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων στη Δημοτική Εκπαίδευση και πιστεύω ότι θα ολοκληρώσουμε το διάλογο εντός του μήνα τούτου για τα νέα Ωρολόγια Προγράμματα που θα εφαρμοσθούν στα Γυμνάσια κατά τη νέα σχολική χρονιά», είπε.
Σίγουρα, δήλωσε ο κ. Δημοσθένους, απευθυνόμενος στους μαθητές, «η κατ' αρχήν επιλογή σας στα Μαθητικά Συμβούλια των σχολείων δείχνει ότι είσθε από εκείνα τα άτομα, που γνοιάζονται και ενδιαφέρονται για την προώθηση των πραγματικών προβλημάτων των μαθητών μέσα στα σχολεία».
«Μέσα από αυτή την ενιαία οργάνωση που έχετε, την ΠΣΕΜ'', πρόσθεσε, ''προωθείτε για γενικότερες λύσεις και προώθηση των δικών σας αιτημάτων προς τους αρμόδιους φορείς και κυρίως προς το Υπουργείο Παιδείας».
''Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Παιδείας'', δήλωσε ο κ. Δημοσθένους, ''ευρισκόμαστε στη διαδικασία, όπου πλέον αυτό, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζετε ως Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, είναι σε μια διαδικασία ανάπτυξης και επέκτασης και ουσιαστικής εφαρμογής όλων όσων μέχρι σήμερα έχουν αποφασισθεί''.
«Εχουμε την ολοκλήρωση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων από την Προδημοτική μέχρι το Λύκειο και σύντομα ξεκινά και η διαδικασία για την ετοιμασία των αναλυτικών προγραμμάτων της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, έχουμε την έναρξη των νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων στη Δημοτική Εκπαίδευση και πιστεύω ότι θα ολοκληρώσουμε το διάλογο εντός του μήνα τούτου για τα νέα Ωρολόγια Προγράμματα που θα εφαρμοσθούν στα Γυμνάσια κατά τη νέα σχολική χρονιά», πρόσθεσε.
Επίσης, ανέφερε, «μια σειρά αποφάσεων έχουν υλοποιηθεί κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, που αφορούν κυρίως τους μαθητές, όπως είναι για παράδειγμα η συνέχιση του θεσμού της επιχορήγησης της αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστή στους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου, η μείωση κάτω των 25 του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, η ολοκλήρωση και επέκταση του θεσμού του υπευθύνου τμήματος σε όλες τις τάξεις, αλλά και μια σειρά άλλων ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, η συνέχιση κάποιων που ήδη είχαν ξεκινήσει, όπως για παράδειγμα η συνέχιση της ουσιαστικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, διότι αυτό είναι ουσιώδες μέρος της όποιας μεταρρύθμισης και ίσως από τα πιο πρωταρχικά η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».
Ο Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην επίτευξη της μείωσης του αριθμού των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα τα σχολεία, από το 17% στο 12%, «με στόχο», όπως δήλωσε, «να επιτύχουμε το 10% όπως έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν στις άλλες χώρες η πρόωρη εγκατάλειψη ξεπερνά το 14% και όταν έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά, που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, κατά 53%, θα ευρίσκονται στις ουρές των ανέργων».
«Εχουμε, επίσης», είπε ο κ. Δημοσθένους, «την έναρξη και λειτουργία, από τον προσεχή Σεπτέμβριο, των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ενός θεσμού που θα λειτουργήσει και στις τέσσερεις πόλεις, με τέσσερα προγράμματα στη Λευκωσία, τρία στη Λεμεσό και Λάρνακα και δύο στην Πάφο, Ινστιτούτα που θα δώσουν πραγματικές διεξόδους, με στοχευμένα και επιλεγμένα προγράμματα, ευέλικτα, που θα στοχεύουν να έχουμε απόφοιτους με υψηλό κυρίως τεχνολογικό υπόβαθρο και που θα αντιμετωπίσουν επερχόμενες προκλήσεις στην οικονομία της Κύπρου».
www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου