30 Μαρ 2012

Το ΔΗΠΕΘΕΚ με τις «Όρνιθες» στην Επίδαυρο

 
Η φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης (ΔΗΠΕΘΕΚ), οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη εντάχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου και Ηρωδείου.

Είναι η πρώτη φορά, από την ίδρυσή του, που το Θέατρο Κρήτης θα παρουσιάσει τη δουλειά του στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.


Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου θα δοθούν δύο παραστάσεις στις 10 και 11 Αυγούστου, ενώ στο Ηρώδειο στις 27 και 28 Αυγούστου.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία – απόδοση Γιάννη Κακλέα, μουσική Μάνου Χατζιδάκι, σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη, κοστούμια Βάλια Μαργαρίτη, χορογραφίες Κυριάκος Κοσμίδης.

Τους ρόλους του έργου θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Αγάπη Μανουρά, Αγορίτσα Οικονόμου, Μάρα Βλαχάκη, Προκόπης Αγαθοκλέους, Ivan Svitailo, Alain Rivero, Σοφία Μιχαήλ, Σωκράτης Πατσίκας, κ.α.

Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει στα Χανιά στις 2 Ιουλίου στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου όπου θα δοθούν τρεις ακόμα παραστάσεις στις 3, 4, και 5 Ιουλίου.

Στη συνέχεια η παράσταση θα παρουσιαστεί στο κοινό του Ηρακλείου στις 7,8 και 9 Ιουλίου ενώ στο Ρέθυμνο στις 10 και 11 Ιουλίου 2012.

Η παράσταση θα ταξιδέψει στα πιο σπουδαία Φεστιβάλ της χώρας μας, θα παρουσιαστεί στα αρχαία θέατρα (Ήλιδας, Άργους, Φιλίππων, Οινιάδων, Θάσου, Δίον, Πάτρας κ.α.) αλλά και στην Κύπρο, σε ένα σύνολο εξήντα (60) παραστάσεων.

Λίγα λόγια για το έργο «Όρνιθες»

Διδάχθηκε στα Μεγάλα Διονύσια του 414 και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Θεωρείται η πληρέστερη και αρτιότερη κωμωδία του Αριστοφάνη και μάλλον υπαινίσσεται την τυχοδιωκτική Σικελική Εκστρατεία (415-413).

Οι Αθηναίοι Ευελπίδης και Πισθέταιρος, για να απαλλαγούν από τους συκοφάντες και τους δημαγωγούς, πηγαίνουν να ζήσουν στη χώρα τω πουλιών (στους Όρνιθας), που συγκροτούν το χορό, με σκοπό να ιδρύσουν εκεί την ιδανική πολιτεία.

Τα πουλιά αρχικά τους αντιμετωπίζουν με καχυποψία, αλλά ο Πισθέταιρος τους υπόσχεται να τους ξαναδώσει την εξουσία του κόσμου, που τους την έχουν υφαρπάσει οι θεοί.

Ιδρύει τη Νεφελοκοκκυγία, επιβάλλει στους θεούς εναέριο αποκλεισμό και υποχρεώνει το Δία να του παραδώσει την εξουσία και την όμορφη Βασίλεια.

Πηγή: flashnews.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου