25 Μαρ 2012

Ματαιώθηκε η παρελαση στο Ηράκλειο-Μικροεπεισόδια σε 6 πόλεις.


Επεισόδια σημειώθηκαν πριν ξεκινήσει η παρέλαση στο Ηράκλειο, ενώ η αστυνομία προχώρησε και σε ρίψη χημικών με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν αρκετοί πολίτες, που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Στη συνέχεια, η παρέλαση ματαιώθηκε.

Μικροπεισόδια σημειώθηκαν πριν από την έναρξη της παρέλασης σε Λάρισα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, ενώ προσαγωγές, για προληπτικούς λόγους, έγιναν στις Σέρρες και τη Βέροια.


Την ματαίωση της παρέλασης για την 25η Μαρτίου προκάλεσαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, διαμαρτυρόμενοι πολίτες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και με πανό και συνθήματα καταφέρθηκαν κατά των πολιτικών και του μνημονίου. Στη συνέχεια πραγματοποιήσαν τη δική τους «παρέλαση» διαμαρτυρίας.

Η αστυνομία έκανε ρίψη χημικών, με αποτέλεσμα αρκετά άτομα που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση να αποχωρήσουν. Μάλιστα, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος απηύθυνε έκκληση προς όλους, τονίζοντας ότι «είμαστε αδέλφια» και ζήτησε από όλους να σεβαστούν τη σημερινή ημέρα και να γίνει η παρέλαση.

Ύστερα από συνεχείς συσκέψεις, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε ότι «λόγω της παρούσας συνθήκης και για την ασφάλεια των μαθητών η παρέλαση ακυρώνεται».

Σε αστυνομικό κλοιό αστυνομικών ήταν και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία, στην οποία παρευρέθηκαν μόνο ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ενώ δεν παρέστη κανείς από τους βουλευτές του Νομού.

Επεισόδια σημειώθηκαν πριν από την έναρξη της παρέλασης στην Πάτρα, όταν κατά την ώρα της δοξολογίας ομάδα περίπου 200 ατόμων κατευθύνθηκε προς τον χώρο της παρέλασης, έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και στη συνέχεια επιτέθηκε προς τις αστυνομικές δυνάμεις με αβγά και καφέδες.

Δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες έκαναν ρίψη χημικών για να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές περίπου 30 ατόμων.

Την παρέλαση στην Πάτρα δεν παρακολούθησε κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ούτε βουλευτής.

Μετά το τέλος της παρέλασης διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα, ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον πέντε προσαγωγές.

Στη Θεσσαλονίκη, ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στον χώρο της παρέλασης, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου, ενώ έκαναν λόγο για κλίμα αστυνομοκρατίας.

Η παρέλαση ξεκίνησε τελικά με καθυστέρηση 10 λεπτών.

Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονταν στο ύψος του Ιερού Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου, σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων. Ισχυρή αστυνομική δύναμη παρατάχθηκε μπροστά τους και τους εμπόδισε να φτάσουν στο οδόστρωμα της εξέδρας των επισήμων.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, οι διαδηλωτές εισήλθαν στην παραλιακή λεωφόρο και έκαναν πορεία, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Ισχυρή αστυνομική δύναμη τους απώθησε και τους κράτησε μακριά μέχρι που αποχώρησαν οι επίσημοι, οπότε και απελευθέρωσε το δρόμο.

Η Αστυνομία προχώρησε σε 47 προσαγωγές για προληπτικούς λόγους και για εξακρίβωση στοιχείων.

Στη διάρκεια της παρέλασης μέρος των μαθητών που συμμετείχε σε αυτή, δεν έστρεψε το κεφάλι στους επίσημους.

Τα αστυνομικά μέτρα ήταν δρακόντεια, ενώ δεν επετράπη η πρόσβαση των πολιτών σε ακτίνα 100 μέτρων από την εξέδρα των επισήμων.

Ενταση υπήρξε και κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στον Πειραιά καθώς, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων και πίσω από τα κάγκελα, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σήκωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά των επισήμων.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε και στη Λάρισα η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης.

Μικρής έκταση επεισόδια σημειώθηκαν όταν εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της επιτροπής για το «χαράτσι» και της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας, επιχείρησαν να περάσουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, προκειμένου να μπουν στον χώρο της παρέλασης. Απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να υπάρξει συμπλοκή. Η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις, ενώ μία διαδηλώτρια τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Όσον αφορά στους μαθητές, ορισμένοι δεν έστρεψαν τα κεφάλια τους προς την εξέδρα των επισήμων, ενώ ένας από αυτούς προέβη και σε άσεμνη χειρονομία.

Παρατράγουδα σημειώθηκαν με τη λήξη της παρέλασης και στην Καλαμάτα, όταν ομάδα προσκείμενη στην Χρυσή Αυγή συνεπλάκη με ομάδα του αριστερού χώρου και παρενέβη η αστυνομία.

Παράλληλα, μια άλλη ομάδα του αριστερού χώρου που ήθελε να παρελάσει φωνάζοντας συνθήματα, πέρασε τελικά, αφού είχαν φύγει οι επίσημοι κι αφού πρώτα σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε πολλές προσαγωγές και μία σύλληψη.

Στην Κόρινθο, μια μικρή ομάδα πολιτών φώναζε αντιμνημονιακά και υβριστικά συνθήματα, ενώ μετά το πέρας της παρέλαση, και αφού είχαν απομακρυνθεί οι επίσημοι, μια μεγάλη ομάδα από την «Πρωτοβουλία πολιτών Ν. Κορινθίας» μαζί με εκπαιδευτικούς έκαναν σιωπηλή παρέλαση με ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Αντισταθείτε».

Στην Τρίπολη και το Ναύπλιο οι παρελάσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Ακούστηκαν μόνο αντιμνημονιακά συνθήματα συγκεντρωμένων πολιτών που είχαν αναρτήσει και πανό.

Στις Σέρρες έγιναν οκτώ προσαγωγές νωρίς το πρωί, ενώ κατά τη διάρκεια της παρέλασης που περιφρουρούνταν από 200 αστυνομικούς προσήχθησαν άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ του νομού Σερρών Αβραάμ Βούλτσιος και ο πρώην πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Σερρών Κ. Καρτιτζόγλου.

Ένας μόνο βουλευτής από τους επτά του νομού, ο Μιχάλης Τζελέπης, βρέθηκε στην εξέδρα των επισήμων.

Πολλοί μαθητές και Πολιτιστικοί Σύλλογοι δεν έστρεψαν το κεφάλι προς τους επισήμους, ενώ την ίδια ώρα στον δήμο Σιδηροκάστρου δεν στήθηκε εξέδρα των επισήμων.

Σε 32 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία και στη Βέροια, πριν την έναρξη της παρέλασης για προληπτικούς λόγους. Τα άτομα που προσήχθησαν είχαν στην κατοχή τους ρόπαλα και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν πρόθεση να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων.

Απουσία κυβερνητικού εκπροσώπου και κάτω από ισχυρή αστυνομική παρουσία, πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση στην Κέρκυρα. Υπό τον φόβο των επεισοδίων δεν στήθηκε η εξέδρα των επισήμων παρά μόνο η ελληνική σημαία. Μισή ώρα πριν την παρέλαση, κινήματα και οργανώσεις καλούσαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τους πολίτες.

Στη Ζάκυνθο, αντιδράσεις δημιουργήθηκαν όταν εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής θέλησαν να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο 'Αγνωστου Στρατιώτη, η παρέμβαση όμως της αστυνομίας απέτρεψε τα επεισόδια. Οι επετειακές εκδηλώσεις έγιναν χωρίς την παρουσία κυβερνητικού εκπροσώπου. Στον χώρο της παρέλασης δεν στήθηκε εξέδρα επισήμων.

Πέντε προσαγωγές για προληπτικούς λόγους έγιναν στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ο κόσμος αποδοκίμασε τους πολιτικούς κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

Με 45 λεπτά καθυστέρηση, λόγω καθιστικής διαμαρτυρίας δεκάδων πολιτών, ξεκίνησε η παρέλαση στο Ρέθυμνο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλευρά των επισήμων και απαίτησαν να αποχωρήσουν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε στηθεί εξέδρα, μετά από απόφαση αντιπεριφέρειας και δήμου.

Στην παρέλαση που τελικά πραγματοποιήθηκε, σε βαρύ κλίμα, οι μαθητές από τα περισσότερα σχολεία δεν έστρεψαν το κεφάλι τους προς τους επισήμους, ενώ οι μαθητές από το μουσικό σχολείο του νομού έστρεψαν το κεφάλι τους στην αντίθετη πλευρά.
Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης στα Χανιά.
Η παρέλαση για πρώτη φορά περιορίστηκε σε ένα μικρό κομμάτι της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο είχαν αποκλείσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χωρίς να επιτρέπουν την πρόσβαση σε πολίτες που βρίσκονταν σε απόσταση 150 μέτρων από τους επισήμους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις πολιτών καθώς δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την αστυνομία, κάποιοι πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών, ενώ έγινε και προσαγωγή τριών ατόμων στην αστυνομική διεύθυνση.

Aντιδράσεις κομμάτων για τα επεισόδια  
«Πολιτικά κόμματα ή ομάδες που δεν νιώθουν την ανάγκη να σεβαστούν την εθνική γιορτή και να τιμήσουν την ιστορική μνήμη του Έθνους είναι προφανώς ανίκανες να αντιληφθούν τη σημασία της εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση και υπέρβαση
της κρίσης».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τα «οργανωμένα επεισόδια» που έγιναν σε διάφορες πόλεις και είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθούν ή να παρεμποδισθούν παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «όσοι έχουν λάβει την πολιτική απόφαση να μετατρέπουν τις εθνικές επετείους, τις  δοξολογίες και τις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις σε αφορμές οργανωμένων επεισοδίων για την δημιουργία εντυπώσεων που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα και δημιουργούν την τεχνητή εντύπωση ότι έχει διαλυθεί ο κοινωνικός και εθνικός ιστός, προσβάλλουν την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών και δείχνουν ότι δεν έχουν αίσθηση ούτε της ιστορίας, ούτε των θεσμικών ορίων που υπάρχουν σε κάθε ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία».

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι παρελάσεις και οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προς εκείνους που πάλεψαν για την ελευθερία και την εθνική μας κυριαρχία, αποτελούν τμήμα της παράδοσής μας και οφειλόμενο εθνικό χρέος.

Οι μειοψηφίες, που θέλησαν να αμαυρώσουν ακόμη και τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνεγερσίας απέδειξαν - άλλη μια φορά - ότι δεν διστάζουν να κακοποιούν την εικόνα της χώρας, να προσβάλλουν την πλειονότητα των Ελλήνων και να καλλιεργούν συνθήκες διχασμού. 

Εμπορεύονται τις δυσκολίες που περνά ο λαός, σε βάρος τη Ιστορίας, της Δημοκρατίας και των πραγματικών συμφερόντων της Πατρίδας μας.

Η διαμαρτυρία είναι δικαίωμα όλων, η ασέβεια είναι χαρακτηριστικό πολιτικών μειοψηφιών».    


«Σκέτο παραλογισμό» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Κοινωνικής Συμφωνίας Χάρης Καστανίδης, «να μη γιορτάζονται ελεύθερα με παρουσία των πολιτών οι αγώνες των Ελλήνων υπέρ της ελευθερίας, αλλά μόνο
ενώπιον επισήμων και της αστυνομίας».
 
«Είναι αδιανόητο ο φόβος από τη δράση ορισμένων ακραίων ομάδων να γονατίζει τη δημοκρατία», τόνισε σε δήλωσή του, συμπληρώνοντας ότι «ο φόβος δεν πρέπει και δεν μπορεί να κάμψει τη Δημοκρατία και τις ελευθερίες».

Από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι παρελάσεις δεν προσφέρονται για τα διχαστικά, μικροκομματικά παιχνίδια μειοψηφιών. Είναι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, που γιορτάζουν ενωμένοι οι Έλληνες  και σίγουρα δεν μπορούν να πραγματοποιούνται με μπάρες και ΜΑΤ».

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει ως εξής: «Οι εικόνες, τόσο της Αθήνας, όπου η στρατιωτική παρέλαση έγινε χάρη στα ΜΑΤ, όσο και του Ηρακλείου, όπου η στρατιωτική παρέλαση ακυρώθηκε λόγω μερικών δεκάδων "αγανακτισμένων", μας είναι εξίσου απωθητικές. Αμφότερες προσβάλουν τη σημερινή ημέρα τιμής και μνήμης. Δεν θέλουμε ούτε την καγκελόφρακτη δημοκρατία, ούτε το "μπάχαλο" που εξ'αντικειμένου υπονομεύει τη δημοκρατία».

Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου