29 Μαρ 2012

Επίτιμοι διδάκτορες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι Πέτερ Στάιν και Διονύσης Φωτόπουλος

«Οσο πιο δύσκολοι είναι οι καιροί τόσο πιο πολύ οφείλουμε να αφοσιωνόμαστε στη διδασκαλία. Εγώ θα είμαι εδώ, με το μικρό μου μυαλό, να απαντώ στις απορίες και στις ανησυχίες των νέων ανθρώπων, των φοιτητών μου», είπε χθες - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου - στα «ΝΕΑ» ο γερμανός σκηνοθέτης Πέτερ Στάιν, λίγο μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με τον ίδιο τίτλο τιμήθηκε και ο σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος.
Για τη σχέση του με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και το αρχαίο δράμα, που άρχισε από τα παιδικά του χρόνια, μίλησε ο διεθνούς φήμης δημιουργός κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου. «Παλαιότερα ήθελα να γίνω πανεπιστημιακός, αλλά κατάλαβα ότι ήμουν ανόητος. Από μικρός διάβαζα αρχαίους έλληνες φιλοσόφους και αρχαίο δράμα. Εμαθα αρχαία ελληνικά στο σχολείο και στα 13 μου μετέφρασα τον "Φιλοκτήτη" του Σοφοκλή».
Αναφέρθηκε στον λόγο για τον οποίον κάνει θέατρο λέγοντας: «Δεν ήθελα να κάθομαι στην άκρη ως απλός παρατηρητής, αλλά επιθυμούσα να κατανοήσω το θέατρο και να διεισδύσω στα κείμενα. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να έρθω στην Ελλάδα. Ετσι άρχισαν όλα».
Αναδρομή στην πορεία του έκανε ο σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος. Αναφέρθηκε στο δύσκολο ξεκίνημά του, μια περίοδο όπου έπρεπε να αποδείξει ότι μπορούσε να τα καταφέρει ώστε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη. «Ημουν τυχερός διότι πέρασα τη ζωή μου με κείμενα που πάντα με μάγευαν. Η τύχη με βοήθησε επίσης να δουλέψω πολλές φορές στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, που είναι ό,τι καλύτερο έχει φτιάξει ο άνθρωπος».
Ο γερμανός σκηνοθέτης και ο έλληνας σκηνογράφος τιμήθηκαν για το σύνολο του έργου τους, αλλά και για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του αρχαιοελληνικού δράματος.
Για τον Πέτερ Στάιν μίλησε ο καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Σπύρος Α. Ευαγγελάτος - «σκηνοθέτης-ποιητής που επέβαλε νέους όρους στο θέατρο», είπε για τον Στάιν. Ο ακαδημαϊκός και διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβορριάς μιλώντας για τον Διονύση Φωτόπουλο είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι από τους καλλιτέχνες που ευφραίνουν τον κοινωνικό μας περίγυρο με τον δημιουργικό οίστρο τους», ενώ ο πρόεδρος του τμήματος Πλάτων Μαυρομούστακος αναφέρθηκε στη συνεισφορά και των δύο στην προαγωγή της θεατρικής τέχνης.
 
Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου