19 Νοε 2012

Διαλέξεις Γ. Μπαμπινιώτη σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη για την ελληνική γλώσσα


Στη Μελβούρνη βρίσκεται, από το Σάββατο, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Ελληνισμού της Αυστραλίας και το Σίδνεϊ.


O υπουργός θα έχει ευρύτατες επαφές με την ομογένεια, αλλά και αξιωματούχους των δύο Πολιτειών.

Στο μεταξύ, στην Αυστραλία βρίσκεται για διαλέξεις με θέμα την ελληνική γλώσσα και τις αρχαίες διαλέκτους και ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Πνεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Ο κ. Μπαμπινιώτης είναι προσκεκλημένος του Ελληνικού Μουσείου και του Αυστραλιανού Ινστιτιούτου Μακεδονικών Σπουδών. Οι διαλέξεις του δίδονται σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Notre Dame, Σίδνεϊ και Μελβούρνης, του Πολιτιστικού Κέντρου «Κωστής Παλαμάς» του Σίδνεϊ και της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας στο πλαίσιο των «Δημητρίων 2012».

Στο Σίδνεϊ έδωσε δύο διαλέξεις, μία στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ με θέμα τις Αρχαίες Ελληνικές Διαλέκτους με έμφαση την Αρχαία μακεδονική γλώσσα, όπως την μιλούσε ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ ακολούθησε η διάλεξη με θέμα την ελληνική γλώσσα και πώς μπορεί αυτή να διατηρηθεί σε ένα ελλόγλωσσο μεταναστευτικό περιβάλλον.

Σήμερα ο κ. Μπαμπνιώτης θα ταξιδεύσει στο Περθ όπου θα δώσει δημόσια διάλεξη στο Αμφιθέατρο της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Notre Dame. Θέμα του θα είναι η Μακεδονική Διάλεκτος στην αρχαία Ελλάδα, ως αναπόσπαστο κομμάτι των άλλων ελληνικών αρχαίων διαλέκτων.

Την Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου ο κ. Μπαμπινιώτης θα μεταβεί στη Μελβούρνη, όπου το ίδιο βράδυ η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας οργανώνει δεξίωση προς τιμήν του υπουργού Μακεδονίας Θ. Καράογλου και του ζεύγους Μπαμπινιώτη στο Μακεδονικό Κέντρο. Νωρίτερα, ο κ. Μπαμπινιώτης θα συναντηθεί με το επιτελείο του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών και τον Υπουργό Μακεδονίας.

Την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου στο Ελληνικό Μουσείο, θα δοθεί η πρώτη διάλεξη του κ. Μπαμπιινιώτη με θέμα «Η διατήρηση της γλώσσας προέλευσης σε ένα μεταναστευτικό περιβάλλον: Η περίπτωση της Ελληνικής».

Την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου, θα μιλήσει σε 400 προσκεκλημένους στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μελβούρνης.

Πηγή: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου