1 Ιουν 2012

Επίσημα βαφτίσια για δύο νέα στοιχεία του Περιοδικού Πίνακα



Σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη τους καταχώριση στον Περιοδικό Πίνακα της χημείας, δύο ακόμα στοιχεία που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο πήραν τα επίσημα ονόματά τους. Είναι το φλερόβιο και το λιβερμόριο, δυο ουσίες βαρέων βαρών που δεν μπορούν να υπάρξουν στη φύση παρά για λίγα δευτερόλεπτα.


Οι ονομασίες των νέων στοιχείων είχαν προταθεί πέρυσι από τους ερευνητές που τα ανακάλυψαν και εγκρίθηκαν τελικά την Τετάρτη από τη Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας.


Tο φλερόβιο και το λιβερμόριο είναι εξαιρετικά βαριά και ραδιενεργά στοιχεία που διασπώνται αυθόρμητα σχεδόν αμέσως μετά το σχηματισμό τους, γι΄αυτό και οι χημικές ιδιότητές τους είναι δύσκολο να μελετηθούν.


Το φλερόβιο, με συντομογραφία Fl, περιλαμβάνει 114 πρωτόνια στον πυρήνα του. Το λιβερμόριο (Lv) βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στο τέλος του Περιοδικού Πίνακα, καθώς έχει ατομικό αριθμό 116.


Τα δυο νέα στοιχεία ανακάλυψαν από κοινού από δυο ερευνητικές ομάδες, μια ρωσική και μια αμερικανική, οι οποίες επέλεξαν ονόματα προς τιμήν των εργαστηρίων τους: Το φλερόβιο προέρχεται από το Εργαστήριο Πυρηνικών Αντιδράσεων Flyorov του ρωσικού Ενιαίου Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών στη Ντούβνα, ενώ το λιβερμόριο είναι παιδί του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια.
 
Πηγή: www.tanea.gr

kalosdaskalos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου