30 Μαΐ 2012

Επιστρέφει ο εφιάλτης της παιδικής φτώχειας στην Ευρώπη


Εκθεση της Unicef: Επιστρέφει ο εφιάλτης της παιδικής φτώχειας στην Ευρώπη
 
     
Ταυτισμένο με την καταστροφή του πολέμου και τη μεταπολεμική δυστυχία, το φαινόμενο της φτώχειας και των στερήσεων των παιδιών κάνει την επανεμφάνισή του στην Ευρώπη και στις χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού, την ώρα που πλούτος και οικονομικά προνόμια συσσωρεύονται σε ολοένα και λιγότερα χέρια.
Εν μέσω σκληρής λιτότητας, νεοφιλελεύθερων πολιτικών και σιδηράς μονεταριστικής πειθαρχίας, η άλλοτε πρωτοπόρος των κοινωνικών κατακτήσεων, Ευρώπη, μετράει σήμερα 13 εκατομμύρια παιδιά στην επικράτειά της να ζουν χωρίς βασικά αγαθά που είναι απολύτως αναγκαία για τη φυσιολογική σωματική και πνευματική ανάπτυξή τους.
Η έκθεση της UΝΙCEF για τη φτώχεια και τις στερήσεις των παιδιών στον βιομηχανικό κόσμο, η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει την έκταση του φαινομένου στις προηγμένες οικονομίες όπου μέχρι πρότινος ο όρος παιδική φτώχεια ήταν σχεδόν άγνωστος.
Περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (περιλαμβανομένων της Νορβηγίας και της Ισλανδίας) στερούνται σήμερα βασικών αγαθών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Ταυτόχρονα, 30 εκατομμύρια παιδιά -σε σύνολο 35 χωρών με αναπτυγμένες οικονομίες- ζουν σε συνθήκες φτώχειας!
Η έκθεση του Κέντρου Ερευνών Innocenti της UNICEF εξετάζει την παιδική φτώχεια σε όλο τον βιομηχανικό κόσμο, συγκρίνοντας και κατατάσσοντας τις επιδόσεις των χωρών στον τομέα αυτό. Αυτή η σύγκριση σε διεθνές επίπεδο αποδεικνύει ότι η παιδική φτώχεια στις ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι μια ντε φάκτο κατάσταση, αλλά το αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκούνται, καθώς κάποιες χώρες παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις και άλλες χειρότερες.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάρα πολλά παιδιά εξακολουθούν να ζουν στερούμενα βασικών αγαθών σε χώρες που έχουν τα μέσα για να τους τα παρέχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Gordon Alexander, διευθυντής του Γραφείου Ερευνών της UNICEF.
Η έκθεση εξετάζει την παιδική φτώχεια με δύο εντελώς διαφορετικούς τρόπους συγκεντρώνοντας τα πλέον επίκαιρα διαθέσιμα στοιχεία σε όλες τις προηγμένες βιομηχανικά οικονομίες του κόσμου.
Ο πρώτος τρόπος είναι ο Δείκτης Παιδικής Αποστέρησης, που λαμβάνεται από δεδομένα των Στατιστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εισόδημα και τις Συνθήκες Διαβίωσης. Η έκθεση ορίζει ένα παιδί ως "αποστερημένο" όταν του λείπουν δύο ή περισσότερα πράγματα από έναν κατάλογο 14 βασικών αγαθών, όπως τρία γεύματα την ημέρα, ένα ήσυχο μέρος για τη σχολική εργασία του, εκπαιδευτικά βιβλία στο σπίτι ή μια σύνδεση στο Internet. Τα υψηλότερα ποσοστά αποστέρησης παρουσιάζονται σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία (με ποσοστά πάνω από 70%, 50% και 27% αντίστοιχα), αν και μερικές πλουσιότερες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν επίσης ποσοστά αποστέρησης άνω του 10%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση με 17,2%, αμέσως μετά την Ιταλία (13,3%) και πριν τη Σλοβακία (19,2%). Οι Σκανδιναβικές χώρες εμφανίζουν τη χαμηλότερη παιδική αποστέρηση, όλες με ποσοστά κάτω του 3%.
Ο δεύτερος τρόπος διερεύνησης της έκθεσης ασχολείται με τη σχετική φτώχεια, εξετάζοντας το ποσοστό των παιδιών που ζουν κάτω από το «όριο φτώχειας» σε εθνικό επίπεδο. Μ' αυτόν τον τρόπο η έκθεση της UNICEF προσπαθεί να εκτιμήσει ποιο είναι το ποσοστό των παιδιών που υστερούν σημαντικά σε σχέση με αυτό που είναι φυσιολογικό για τις κοινωνίες τους.
Οι σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά σχετικής παιδικής φτώχειας, περίπου 7%. Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ποσοστά μεταξύ 10% και 15%, ενώ πάνω από το 20% των παιδιών στη Ρουμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν σε σχετική φτώχεια. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 30ή θέση με 16,0% και πάλι αμέσως μετά την Ιταλία (15,9%) και πριν την Ισπανία (17,1%).
Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι συγκρίσεις μεταξύ των χωρών με παρόμοιες οικονομίες, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι κυβερνητικές πολιτικές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των παιδιών. Για παράδειγμα, η Δανία και η Σουηδία παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά παιδικής αποστέρησης από το Βέλγιο ή τη Γερμανία, παρά το ότι και οι τέσσερις χώρες έχουν περίπου τα ίδια επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης και κατά κεφαλήν εισόδημα.
 
Η ΑΥΓΗ
kalosdaskalos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου