30 Μαΐ 2012

Κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας στην Αλεξανδρούπολη.




dfd632b063ff78d2.jpg
Πηγή: www.e-evros.gr






kalosdaskalos.blogspot.com
Δέκα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας έκαναν την εμφάνιση τους το τελευταίο διάστημα στην Αλεξανδρούπολη όπου και νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο. 
Μιλώντας στη Δέλτα Τηλεόραση ο ο επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος του ΠΓΝΑ Θανάσης Χατζημιχαήλ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν κρούσματα μηνιγγίτιδας αλλά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς πρόκειται για ιογενή μηνιγγίτιδα και όχι μικροβιακή.

Η Μηνιγγίτιδα είναι μία σφοδρή μεταδοτική ασθένεια, προκαλούμενη από βακτήρια, ιούς και μύκητες, η οποία επιδρά στους ιστούς, που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η ασθένεια μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Η διάγνωση της ασθένειας είναι σημαντική, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ασθένειας και διαφορετικές θεραπευτικές μέθοδοι να αντιστοιχούν σε αυτούς. Η μηνιγγίτιδα διαγνώσκεται λαμβάνοντας δείγμα από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Η ασθένεια αυτή χαρακτηρίζεται από πυρετό, πονοκεφάλους, αυχενική δυσκαμψία, ναυτίες και εμετούς. Επίσης, χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στα έντονα φώτα, αλλαγές στην πνευματική κατάσταση και συχνά ένα μικρό μωβ εξάνθημα.

Υπάρχουν 2 τύποι μηνιγγίτιδας. Υπάρχει η ιογενής μηνιγγίτιδα, καθώς επίσης και η μικροβιακή μηνιγγίτιδα.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα (ή η ασεπτική, όπως διαφορετικά ονομάζεται) είναι ο πιο κοινός τύπος μηνιγγίτιδας. Είναι πολύ σοβαρή, αλλά πιο σπάνια θανατηφόρα. Δεν υπάρχει καμία θεραπευτική αγωγή για αυτόν τον τύπο μηνιγγίτιδας μέχρι τώρα. Η ασθένεια διαρκεί για 7-10 ημέρες και το άτομο αναρρώνει τελείως. Πολλά διαφορετικά είδη ιών μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια.

Η μικροβιακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, απώλεια ακοής, αναπηρία ή ακόμη και θάνατο. Η ταυτοποιήση των βακτηρίων είναι σημαντική για τη θεραπεία, έτσι ώστε να χορηγηθούν τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Συνήθως, έχει τα ίδια συμπτώματα με την ιογενή μηνιγγίτιδα. Γι’ αυτό, ο καθένας , που εμφανίζει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, πρέπει να δει έναν ιατρό, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Για μία ακόμη φορά τονίζουμε ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι γονείς καθώς πρόκειται για ιογενή μηνιγγίτιδα.

Δείτε τις δηλώσεις του καθηγητή Παιδιατρικής στη ΔΕΛΤΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου