1 Ιουν 2012

Πάνω από 220 παιδιά θύματα βίας το 2011


Μέρα του παιδιού η σημερινή, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, 221 παιδιά ήταν θύματα όλων των μορφών βίας, το 2011 στην Κύπρο, ενώ τον πρώτο μήνα του 2012 καταγράφηκαν 22 περιστατικά βίας που αφορούσαν παιδιά.
Παράλληλα γύρω στα 250 παιδιά κάθε χρόνο, απομακρύνονται από τους γονείς τους και φιλοξενούνται σε ιδιωτικές και κρατικές παιδικές στέγες ή από ανάδοχες οικογένειες. Αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι περιπτώσεις σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, ενώ το τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος της αστυνομίας καταγράφει δεκάδες υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, ορισμένες εκ των οποίων αφορούν και την Κύπρο.

Η σημερινή ημέρα, σύμφωνα με την επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, «είναι, ίσως, η πιο κατάλληλη μέρα για τους ενήλικες και, ειδικότερα, τη συντεταγμένη πολιτεία, από τη μια να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στον σεβασμό, την προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών και από την άλλη να προβληματιστούν ως προς το βαθμό που η δέσμευσή τους αυτή γίνεται πράξη».

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, «η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύεται, τόσο στη βάση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης όσο και στη βάση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, να σέβεται και να διασφαλίζει τα δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά κατοχυρώνονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στο πλαίσιο όλων των αποφάσεων που λαμβάνει και των πράξεων που επιτελεί», αναφέρει στο μήνυμά της η κ. Κουρσουμπά. Η επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού σημειώνει ότι «χρειάζεται διαρκής και συνεχής προσπάθεια, προκειμένου οι νομικές δεσμεύσεις, οι φιλόδοξες εξαγγελίες και διακηρύξεις, να εφαρμοστούν μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές» και καταλήγει: «Καλούμαστε, λοιπόν, να αγκαλιάσουμε, να απαιτήσουμε και να προωθήσουμε το όραμα, μιας ακόμη πιο ανθρωποκεντρικής και συνάμα κοινωνικά ευαίσθητης και παιδοκεντρικής στην πράξη ΕΕ, μιας ΕΕ στο πλαίσιο της οποίας κάθε παιδί θα μπορεί να απολαμβάνει τα δικαιώματά του».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Πηγή: www.zougla.gr
kalosdaskalos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου