19 Μαρ 2012

Παχύσαρκα τα Ελληνόπουλα




Σαφής αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας παρατηρείται στα Ελληνόπουλα ηλικίας 9-10 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος COSI που εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2010 και χρηματοδοτείται από την ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας και το ΤΕΙ Διατροφής στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα καταγραφής και παρακολούθησης της παιδικής παχυσαρκίας προκύπτει ότι το 23% των ηλικιών 7-8 ετών είναι υπέρβαρα και το 14% παχύσαρκα χωρίς ιδιαίτερες διαφορές στα δύο φύλα. Τα ποσοστά των υπέρβαρων στις ηλικίες 9-10 ετών ανέρχεται στο 29% και των παχύσαρκων στo 13%, ενώ παρατηρείται ένα ποσοστό 5% ελλιποβαρών κοριτσιών.
Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στη διάρκεια των εργασιών του 8ου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης από την καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας στο ΤΕΙ-Θ Μαρία Χασαπίδου.
Στο πρόγραμμα COSI συμμετείχαν 5.700 παιδιά ηλικίας 7-8 ετών (μαθητές Β' τάξης δημοτικού) και 9-10 (μαθητές Γ' τάξης δημοτικού) από 150 σχολεία της Ελλάδας.
Τα επιμέρους στοιχεία του προγράμματος αποκαλύπτουν ότι στα ελληνικά σχολεία δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα εκπαιδευτικά προγράμματα υγιεινής διατροφής. Αντίστοιχα ο χρόνος σωματικής δραστηριότητας και παιχνιδιού των παιδιών είναι ελάχιστος.
Όπως σημείωσε η κα Χασαπίδου μόνο το 25% των δημοτικών σχολείων στην Ελλάδα αφιερώνουν 3 ή περισσότερες ώρες γυμναστικής εβδομαδιαίως στα σχολικά προγράμματά τους. Από την άλλη πλευρά και τα κυλικεία διαθέτουν μικρό ποσοστό υγιεινών τροφίμων, όπως γάλα, γιαούρτι και φρέσκα φρούτα.

Πηγή: http://news.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου