23 Μαρ 2012

Πρωτοφανή μέτρα για τις παρελάσεις.

 
 
Πανικός επικρατεί στην Αστυνομία εν όψει των παρελάσεων της Κυριακής για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, καθώς μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων», αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων ετοιμάζουν κινητοποιήσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της αυστηρής λιτότητας που επιβάλλεται στη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των «δρακόντειων» μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται αποτελεί το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν έως και τα νεράτζια από τα δέντρα της πλατείας Συντάγματος για να μη χρησιμοποιηθούν ως «όπλα» κατά των επισήμων.
Συνεργεία του δήμου Αθηναίων, με τη συνοδεία δημοτικών αστυνομικών, έχουν αφαιρέσει τα ... νεράτζια από δέντρα που βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, προκειμένου αυτά να μην αξιοποιηθούν από πολίτες οι οποίοι επιλέξουν να εκφράσουν επιθετικά την οργή τους προς την εξέδρα των επισήμων, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Κυριακής.
Παράλληλα, περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται την ίδια ημέρα στο κέντρο της Αθήνας για να αποφευχθούν επεισόδια.
Η ΕΛ.ΑΣ είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή ένα πρωτόγνωρο σχέδιο αστυνόμευσης και περιφρούρησης της Αθήνας, με κιγκλιδώματα που θα στηθούν σε δύο και τρεις σειρές περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, με χιλιάδες αστυνομικούς που θα περιπολούν, θα πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους και θα κάνουν και προληπτικές προσαγωγές. Την ίδια στιγμή σε λειτουργία θα βρίσκονται οι κοριοί της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, ενώ άντρες των ΕΚΑΜ θα βρίσκονται σε ταράτσες κτιρίων και με διόπτρες θα ελέγχουν για ύποπτες κινήσεις.

Τα ΜΑΤ θα περιφρουρούν το Στρατό
Για τις ανάγκες περιφρούρησης του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας θα βρίσκονται σε επιφυλακή 40 διμοιρίες των ΜΑΤ, οι επικεφαλής των οποίων θα έχουν διαταγή για διακριτική παρουσία, ωστόσο σε περίπτωση ανάγκης η επέμβαση θα είναι δυναμική.
Πρόσβαση στο χώρο της παρέλασης μόνο με διαπίστευση
Στα προστατευτικά κάγκελα που θα τοποθετηθούν στην πλατεία Συντάγματος θα δημιουργηθούν τέσσερις είσοδοι από τις οποίες πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι διαθέτουν πρόσκληση, ενώ ως και οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες αυτή τη φορά δεν θα έχουν ελευθέρας στις κινήσεις τους. Αντίθετα έχει προκαθοριστεί ο χώρος που θα βρίσκονται και θα αφορά μόνο όσους έχουν προμηθευτεί την ειδική διαπίστευση.
Σχέδιο διαφυγής αν κάτι πάει στραβά
Και τα μέτρα δε σταματούν εδώ καθώς οι επικεφαλής των Αρχών έχουν προβλέψει ακόμα και σχέδιο διαφυγής του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Παράλληλα σε επίκαιρες θέσεις θα αναπτυχθούν και οι ευέλικτες ομάδες -ομάδα ΔΙ.ΑΣ, ομάδα ΔΕΛΤΑ- της ΕΛ.ΑΣ που μπορούν να κινηθούν άμεσα όπου χρειαστεί.
Κλείνει η Νομική για να μην βρουν καταφύγιο οι ταραξίες
Το κλείσιμο της Νομικής Σχολής Αθηνών αποφάσισε η Κοσμητεία του Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να μην αποτελέσει τυχόν εστία επεισοδίων εν όψει της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Ένας ακόμη λόγος που οι πρυτανικές αρχές προέβησαν στην απόφαση για κλείσιμο της Σχολής ήταν και η γιγαντιαία επιχείρηση - σκουπα που ετοιμάζει η ΕΛΑΣ για την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών.
Οι αντιμνημονιακές δυνάμεις οργανώνονται
Στο μεταξύ, η συζήτηση στο Διαδίκτυο έχει «πάρει φωτιά» για το είδος και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των συγκεντρώσεων που προγραμματίζονται για τη συγκεκριμένη ημέρα. Πολλά είναι τα «καλέσματα» των οργανώσεων και των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που όμως δεν προτρέπουν τα μέλη τους για πόλεμο με... γιαούρτια και ντομάτες, αλλά με συνθήματα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως ο λαός που αυθόρμητα θα θελήσει να διαδηλώσει να είναι προσεκτικός στις προβοκάτσιες. Αποστάσεις από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πήρε ο Φ. Κουβέλης τονίζοντας ότι «ο λαός μπορεί να εκφράσει την αγανάκτησή του στην κάλπη».
Παρέμβαση για την παρέλαση έκανε και ο Μ. Θεοδωράκης, που σε επιστολή του δήλωσε -μεταξύ άλλων- πως «η 25η Μαρτίου ανήκει στον Ελληνικό Λαό. Σε κείνους που ακόμα και σήμερα αγωνίζονται για την Ανεξαρτησία της Χώρας».
Σημειώνεται ότι φέτος, για πρώτη φορά, η Συνομοσπονδία Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας ανακοίνωσε ότι τα μέλη της δεν θα συμμετέχουν στην παρέλαση, αντιδρώντας στα σκληρά κυβερνητικά μέτρα που επιβάλλονται.
Κινητοποιήσεις, αλλά και μέτρα πρόληψης και στη Θεσσαλονίκη
Σωματεία και κινήματα, όπως η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα στη Θεσσαλονίκη, βλέπουν τη διεξαγωγή των παρελάσεων ως μια ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν δυναμικά για την πολιτική λιτότητας: «Δεν θέλουμε να διαλύσουμε καμιά παρέλαση, απλώς θέλουμε να εκφραστεί η οργή προς τους «επίσημους», το πολιτικό προσωπικό της χώρας, που οδηγεί τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας στη φτώχεια, την εξαθλίωση και τη νεολαία στη μετανάστευση. Θέλουμε να γίνει η παρέλαση παρουσία του λαού». Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούν από τους εκπροσώπους της πολιτείας «να μην πατήσουν το πόδι τους στην παρέλαση, διότι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή και την κοινωνία σε απόγνωση δεν έχουν καμιά θέση στην εξέδρα των επισήμων».
«Να γίνουν οι παρελάσεις διαδηλώσεις οργής κατά της συγκυβέρνησης της φτώχειας, της ανεργίας, του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής», διαμηνύει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.
Τον αντίλογο διατύπωσε με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο οποίος υπογράμμισε: «Δεν χρειάζεται να γίνουμε ρεζίλι στον κόσμο. Υπάρχουν και άλλες μέρες κατά τις οποίες μπορούν να διατυπωθούν οι δικαιολογημένες αρνήσεις και αντιρρήσεις (...) Το πολύ σε 40 μέρες έχουμε εκλογές, εκεί μπορούν δημοκρατικά οι πολίτες να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους»
Στην υπόλοιπη χώρα
Δρακόντεια μέτρα θα ληφθούν και σε πόλεις στις οποίες προηγήθηκαν επεισόδια και διακοπές παρελάσεων την 28η Οκτωβρίου, όπως η Ρόδος, όπου δεν θα στηθεί καν εξέδρα επισήμων. Το ίδιο θα συμβεί στη Σύρο αλλά και στο Βόλο, όπου η δημοτική αρχή καλεί τους εκπροσώπους της πολιτείας να σταθούν δίπλα από τους πολίτες οι οποίοι θα συγκεντρωθούν για την παρέλαση. Αντίστοιχη στάση τηρεί και ο δήμος Σαρωνικού. Το γεγονός ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποφυγή επεισοδίων επισημαίνει στους φορείς του νησιού η αστυνομική διεύθυνση της Χίου.

Πηγή: www.theinsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου