21 Μαρ 2012

Αφιέρωμα του αρχείου της ΕΡΤ για την παγκόσμια ημέρα ποίησης


Νικηφόρος Βρεττάκος
Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (σήμερα, 21 Μαρτίου) και το «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου» (2012), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων ert-archives.gr και ert.gr, το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ των Νίκου Χουρδάκη και Κώστα Χριστοφιλόπουλου «ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΠΟΙ», με τίτλο «Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ (1912-1991)», παραγωγής 1995.

Το ντοκιμαντέρ  παρακολουθεί τον ποιητικό λόγο του Νικηφόρου Βρεττάκου και τα φυσιολατρικά σύμβολα της ποίησής του. Τονίζεται επίσης η σχέση του με τον γενέθλιο τόπο του, την Πλούμιτσα Λακωνίας, από όπου προέρχονται τα παιδικά του βιώματα και οι εικόνες που διατρέχουν τις ποιητικές του συλλογές.
Η φιλόλογος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργία Κακούρου-Χρόνη αναλύει την έννοια της εντοπιότητας στο ποιητικό έργο του Ν. Βρεττακου, το σημαντικό ρόλο της φύσης στην αισθητική αγωγή του ποιητή, τις συμβολικές προεκτάσεις του Ταΰγετου και τη λειτουργία του στον ποιητικό του προσανατολισμό. Ο φιλόλογος και θεολόγος Παναγιώτης Βρεττάκος εξετάζει τη θρησκευτικότητα στην ποίηση του Βρεττάκου, τις μορφές με τις οποίες συναντάται και τη σχέση του με τις έννοιες του χριστιανισμού. Γίνεται επίσης αναφορά στις ανθρωπιστικές αξίες που συνδέονται με το ποιητικό του όραμα, όπως την ελευθερία, τον άνθρωπο και την αγάπη. Τέλος, για την ποίηση του Ν. Βρεττάκου μιλάει ο φίλος του, φιλέλληνας Γάλλος διανοούμενος Ροζέ Μιλλιέξ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αφηγείται την ανάβαση που έκαναν μαζί σε κορυφή του Ταΰγετου, περιγράφοντας τη βιωματική σχέση του ποιητή με το βουνό.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ακούγονται ηχητικά αποσπάσματα με τον Νικηφόρο Βρεττάκο να απαγγέλλει ποιήματά του.

Πηγή: www.enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου