23 Μαρ 2012

Ογκώδης φοιτητική διαδήλωση στον Καναδά κατά της αύξησης των διδάκτρων

 
Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές κατέλαβαν το κέντρο του Μόντρεαλ το απόγευμα της Πέμπτης στη δυναμικότερη μέχρι σήμερα διαμαρτυρία ενάντια στις προτεινόμενες αυξήσεις διδάκτρων στα πανεπιστήμια του Κεμπέκ.

Ήταν μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της πόλης που συγκέντρωσε φοιτητές και από άλλες περιφέρειες οι οποίες δεν επηρεάζονται άμεσα, αναφέρουν τα τοπικά μέσα.

Δεν υπήρξαν βίαια επεισόδια ή συλλήψεις.

Ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Ζαν Σαρέ αρνείται να ακούσει τις διαμαρτυρίες. Προχώρησε μάλιστα στην ψήφιση του νέου προϋπολογισμού που προβλέπει αύξηση των διδάκτρων κατά 325 δολάρια φέτος και συνολική αύξηση 1625 δολαρίων, ανά φοιτητή.

Οι αυξήσεις έχει προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ αργότερα φέτος.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές απείλησαν ότι αν η κυβέρνηση του Κεμπέκ δεν ανακαλέσει την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια θα προχωρήσουν σε μέτρα που θα προκαλέσουν βλάβη στην οικονομία.

Όπως εξηγούν η αύξηση των διδάκτρων αποκλείει τη μεγάλη μάζα από την τριτοβάθμια παιδεία, όπως υποστηρίζουν.

Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά εδώ και εβδομάδες χωρίς να υπάρχουν σοβαρά επεισόδια.

Την Τρίτη είχαν κλείσει μια πολυσύχναστη γέφυρα, προκαλώντας την οργή της τοπικής κυβέρνησης που μίλησε για επίθεση κατά των σκληρά εργαζόμενων φορολογούμενων. «Να ακούσουμε τη σιωπηλή πλειοψηφία όσων δεν μπορούν να κατέβουν στο δρόμο γιατί εργάζονται» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Λ.Μποσάμ που συμπλήρωσε, κατά την
Chronicle Herald, ότι οι φοιτητές «δαγκώνουν το χέρι που τους τρέφει».

Να σημειωθεί πάντως ότι η δημοφιλία της κυβέρνησης, που πλησιάζει στο τέλος της θητείας της, είναι μάλλον μικρή.




Πηγή: www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου