9 Μαΐ 2012

Απολιθώματα του μικρότερου μαμούθ βρέθηκαν στην Κρήτη


Στην Κρήτη ανακαλύφθηκε το μικρότερο μαμούθ του κόσμου, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.


Το ύψος του μόλις ξεπερνούσε το ένα μέτρο. Πιστεύουν ότι το εύρημά τους θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κατανοήσουν με ποιον τρόπο ζώα γιγαντιαίων διαστάσεων συρρικνώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Το συγκεκριμένο είδος μαμούθ δεν ήταν εντελώς άγνωστο στην επιστήμη, αφού στις αρχές του 20ού αιώνα είχαν ανακαλυφθεί απολιθώματα των δοντιών του. Ωστόσο, αν και έφερε χαρακτηριστικά των μαμούθ, οι ερευνητές το είχαν τότε εντάξει στο γενεαλογικό δέντρο των ελεφάντων, θεωρώντας λανθασμένα πως ένα μαμούθ δεν θα μπορούσε να συμβιώσει σε ένα νησί με ένα άλλο γνωστό είδος ελέφαντα.

Εκτενέστερες μελέτες πάνω στα ίδια δόντια αλλά και σε νέα ευρήματα αποκάλυψαν πως τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα «μαμούθ - νάνο» - ένα βιολογικό οξύμωρο, όπως η καραβίδα - γίγας ή η πυγμαία φάλαινα. Ο νανισμός απαντάται συχνά σε μεγάλα ζώα, από τη στιγμή που «εγκλωβίζονται» σε νησιά, όπως συνέβη μεταξύ άλλων με ορισμένους δεινοσαύρους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βοηθά τα μεγάλα ζώα να επιβιώσουν μέσα στα όρια ενός νησιού.

Πηγή: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου