4 Μαΐ 2012

Μόντρεαλ: Ημίγυμνη φοιτητική διαμαρτυρία για τις αυξήσεις στα δίδακτρα


«Παγώνουμε για το πάγωμα των διδάκτρων» ένα από τα συνθήματα
Μόντρεαλ: Ημίγυμνη φοιτητική διαμαρτυρία για τις αυξήσεις στα δίδακτρα
Φοιτητές στους δρόμους του Μόντρεαλ λίγο πριν από την πορεία διαμαρτυρίας κατά των αυξήσεων στα δίδακτρα ( Πηγή: REUTERS)



 
Χιλιάδες φοιτητές που αντιτίθενται στην αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων διαδήλωσαν σχεδόν γυμνοί στους δρόμους του Μόντρεαλ, ζητώντας περισσότερη «διαφάνεια» από την τοπική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χωρίς προηγούμενο φοιτητική αμφισβήτηση.
Οι φοιτητές του Κεμπέκ διανύουν τη 12η εβδομάδα κινητοποίησης με εκατοντάδες πορείες, στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν συμπλοκές με την αστυνομία.
Πορεία στους δρόμους της μητρόπολης του Κεμπέκ πραγματοποίησαν υπό βροχή δεκάδες σπουδαστές, με τις γυναίκες από τη μέση και πάνω να φορούν μόνο το σουτιέν τους ή μια κόκκινη κορδέλα – το χρώμα του κινήματος της αντίθεσης στην αύξηση των διδάκτρων – και τους άνδρες να φορούν μόνο το εσώρουχό τους.
«Το σώμα των φοιτητών κατά της αύξησης», «Παγώνουμε για το πάγωμα» των διδάκτρων ήταν μερικά από τα συνθήματα που είχαν γράψει οι φοιτητές σε πανό ή στο δέρμα τους.
Περισσότεροι από 170.000 φοιτητές της γαλλόφωνης επαρχίας των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων αντιτίθενται στην επιβολή μιας αύξησης 1.625 δολαρίων σε πέντε χρόνια (325 δολάρια τον χρόνο) στα δίδακτρα του πανεπιστημίου. Με την αύξηση τα δίδακτρα θα φτάσουν τελικά τα 3.800 δολάρια.
Επιχειρώντας να άρει το αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Ζαν Σαρέ, πρότεινε την περασμένη εβδομάδα μια αύξηση κατά 1.785 δολάρια σε επτά χρόνια (255 δολάρια το χρόνο) και αύξηση των φοιτητικών υποτροφιών.
Οι φοιτητικές ενώσεις απέρριψαν την πρόταση και ζητούν είτε το πάγωμα των διδάκτρων είτε δωρεάν φοίτηση. Ζητούν, επίσης, να αναθεωρηθεί η χρηματοδότηση και η διαχείριση των πανεπιστημίων του Κεμπέκ.
Οι φοιτητές ανακοίνωσαν ότι θα πολιορκήσουν την Παρασκευή το μικρό δήμο Βικτόριαβιλ, 170 χλμ. ανατολικά του Μόντρεαλ, όπου διεξάγεται το συνέδριο του Φιλελεύθερου Κόμματος του Κεμπέκ (PLQ) του πρωθυπουργού Σαρέ.
Το συνέδριο του κόμματος που βρίσκεται εδώ και εννέα χρόνια στην εξουσία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Μόντρεαλ, αλλά μεταφέρθηκε την Κυριακή για να αποφευχθούν κινητοποιήσεις από τους φοιτητές.
 
Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου