4 Μαΐ 2012

Το Πρώτο Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων στο Α.Π.Θ.


Στο πλαίσιο των δράσεων ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης και αποσκοπώντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στους χώρους της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, οι Πρυτανικές Αρχές αποφάσισαν τη δημιουργία συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η καθιέρωση της χρήσης του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, αναμένεται να συμβάλλει:
  • στην ελάττωση του αριθμού των κινούμενων αυτοκινήτων στο χώρο του πανεπιστημίου,
  • στη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης στους χώρους της πανεπιστημιούπολης,
  • στον περιορισμό των ατομικών δαπανών των χρηστών του συστήματος για αγορά καυσίμων ή εισιτηρίων,
  • στην υιοθέτηση από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας συνηθειών που συνάδουν με τις εναλλακτικές μορφές μετακινήσεων,
  • στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε εφαρμογή πρακτικών για την βιώσιμη κινητικότητα,
  • στη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου,
  • στην οικονομική στήριξη φοιτητών του Α.Π.Θ. που θα απασχοληθούν και
  • στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Α.Π.Θ.
Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν αρχικά 60 ποδήλατα, τα οποία θα προορίζονται για αστική – περιαστική χρήση και θα είναι διαθέσιμα καθημερινά. Στο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων θα εργάζονται 10 φοιτητές σε θέσεις μερικής απασχόλησης, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση και την επέκταση του συστήματος.
Τα κοινόχρηστα ποδήλατα θα διατίθενται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από την Κεντρική Βιβλιοθήκη (παλιό εκδοτήριο εισιτηρίων ΚΤΕΛ, τηλέφωνο επικοινωνίας 2310991396).
Οι όροι χρήσης των κοινόχρηστων ποδηλάτων αναφέρονται στον Κανονισμό Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων.
Το Σάββατο 5/5, στις 12:00, θα γίνει η δημόσια παρουσίαση του συστήματος στον περιβάλλοντα χώρο του Κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ και η πρώτη δοκιμαστική βόλτα εντός της Πανεπιστημιούπολης.
Την Πέμπτη 10/5, προσκαλούμε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε ανοιχτή ποδηλατοδρομία στο κέντρο της πόλης. Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση θα διατεθεί το σύνολο των ποδηλάτων του ΑΠΘ, ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να λάβουν μέρος με τα δικά τους ποδήλατα. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που προτίθενται να ακολουθήσουν την ποδηλατοδρομία με τα ποδήλατα του συστήματος, θα πρέπει να εγγραφούν εγκαίρως.
Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του συστήματος, από τη Δευτέρα 7/5 έως την Παρασκευή 11/5, τα ποδήλατα θα είναι διαθέσιμα δωρεάν τις πρωινές ώρες (9:00 – 13:00).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο χώρο λειτουργίας του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310991396) και στο Γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ (τηλέφωνο 2310991132).
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Κίμων Παπαδημητρίου, Γραφείο Περιβάλλοντος ΑΠΘ, 2310991132, paki@topo.auth.gr

Πηγή: eco.auth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου