30 Απρ 2012

Εναντιωματική - Προκλητική Διαταραχή


Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα συμπτώματα της Εναντιωματικής - Προκλητικής Διαταραχής (ΕΠΔ), γιατί δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά και ακαδημαϊκά προβλήματα στο παιδί και είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε Διαταραχή της Διαγωγής στην εφηβεία και σε Αντικοινωνική Διαταραχή της Προσωπικότητας στον ενήλικα.

Η συγκεκριμένη διαταραχή συναντάται  περισσότερο στα αγόρια (6-16%) και λιγότερο στα κορίτσια (2-9%).  Η έναρξη έχει παρατηρηθεί γύρω στα 4-8 έτη και είναι πιθανό να συνοδεύεται από Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής, μαθησιακές δυσκολίες, χρήση ουσιών, διαταραχές της διάθεσης και διαταραχές της προσωπικότητας.

Συμπτώματα
Το παιδί:
  1. θυμώνει πολύ εύκολα
  2. τσακώνεται συχνά
  3. προκαλεί συνομηλίκους και ενήλικες
  4. επιδιώκει εκδίκηση
  5. δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, κατηγορεί άλλους
  6. είναι ανυπάκουο και αντιδραστικό, δεν δέχεται κανόνες και όρια
  7. νευριάζει εύκολα και δεν ελέγχει τα νεύρα του και τις αντιδράσεις του
  8. επιμένει φανατικά στην άποψή του και δεν συμβιβάζεται
  9. είναι εχθρικό
Για να λάβει το παιδί διάγνωση ΕΠΔ πρέπει να παρουσιάζει τέσσερα ή παραπάνω συμπτώματα για τουλάχιστον 6 μήνες.  Η παιδική ηλικία χαρακτηρίζεται από αντιδραστικότητα, άρα το παιδί συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για διάγνωση μόνο όταν οι συμπεριφορές που περιγράφονται συμβαίνουν πιο συχνά και πιο έντονα απ 'οτι σε άλλα παιδιά της ίδια ηλικίας.  Επίσης, θα πρέπει αν προκαλούν σημαντική μείωση της κοινωνικής και ακαδημαϊκής λειτουργίας.

Τα αίτια περιλαμβάνουν κακό οικογενειακό περιβάλλον, ασυνεπή γονεϊκή φροντίδα, παραμέληση, μεγάλη ελευθερία στη διαπαιδαγώγηση, υπερβολική αυστηρότητα και, πιθανώς, κακοποίηση.  Ένα μικρό ποσοστό ΕΠΔ είναι κληρονομικό.

Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της διαταραχής, αλλά αυτό πολλές φορές είναι δύσκολο γιατί το ίδιο το οικογενειακό περιβάλλον είναι διαταραγμένο και δεν είναι συνεργάσιμο. 
 
Πηγή:  trelamenoigoneisanisixapaidia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου