16 Μαΐ 2012

Παιδικά βιβλία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς


Το καλό παιδικό βιβλίο είναι ένα πολύτιμο απόκτημα για τον μικρό αναγνώστη, ένας αληθινός και πιστός φίλος, μια πραγματική απόλαυση. Όσο μικρότερο είναι ένα παιδί όταν πρωτοπιάσει στα χέρια του ένα βιβλίο, τόσο το καλύτερο.
Η εξοικείωση αυτή-που μπορεί να αρχίσει από τη νηπιακή ηλικία θα του ανοίξει νωρίς την πόρτα για τη γνώση, την καλλιέργεια, την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του.

Για να διαλέξετε σωστά ένα παιδικό βιβλίο, θυμηθείτε τα εξής, σχετικά με τα παιδιά, όσον αφορά για τα νήπια έως 4 ετών, τους αρέσουν τα βιβλία με πολλές και ζωηρόχρωμες εικόνες, επίσης ακούν με ευχαρίστηση όταν οι μεγάλοι τους διαβάζουν μικρά ποιήματα ή απλές σύντομες ιστορίες γύρω από τα θέματα ή τα αντικείμενα που τους είναι γνώριμα. Συνήθως δεν αγαπούν τις ιστορίες που τα τρομάζουν.

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας - πρώτης σχολικής ηλικίας 5-8 ετών , για όσα παιδιά δεν μπορούν ακόμα να διαβάσουν καλά μόνα τους προτιμούν βιβλία με ιστορίες και παραμύθια τυπωμένα με μεγάλα γράμματα και πολλές εικόνες.

Επίσης τα παιδιά που διαβάζουν με ευκολία μπορούν να χαρούν συλλογές παραμυθιών, μικρά διηγήματα, ποιητικές συλλογές ή βιβλία με περιπέτειες. Για τα παιδιά της ηλικίας αυτής υπάρχουν και βιβλία που προσφέρουν στο παιδί γνώσεις με ευχάριστο τρόπο.

Τα μεγαλύτερα παιδιά από 9 έως 12 χρονών που έχουν μάθει να αγαπούν το διάβασμα, ενθουσιάζονται με μυθιστορήματα από τη σύγχρονη ζωή, περιπετειώδη, ή ιστορικά ή μυθιστορηματικές βιογραφίες. Ωστόσο το ενδιαφέρον των παιδιών που δεν έχουν μάθει ακόμα να αγαπούν το διάβασμα θα κινηθεί με συλλογές μικρών διηγημάτων, σύντομα μυθιστορήματα ή αστείες ιστορίες. Τέτοια βιβλία άλλωστε θα ξεκουράσουν τα παιδιά που διαβάζουν πολύ.

Τέλος στην εφηβική ηλικία αρχίζει το διάβασμα βιβλίων που είναι γραμμένα για τους μεγάλους. Οι έφηβοι όμως έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα και προβλήματα και χαίρονται όταν διαβάζουν βιβλία ειδικά γραμμένα για την ηλικία τους. Τέτοια βιβλία υπάρχουν αρκετά, και γραμμένα από Έλληνες συγγραφείς και μεταφρασμένα ξένα. Σε αυτά οι έφηβοι θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους, θα νιώσουν συντροφευμένοι, θα πάρουν θάρρος για τον αγώνα της ζωής.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου
Πηγή: www.zougla.gr
kalosdaskalos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου