13 Μαΐ 2012

Κατοικίδια και παιδιά: πρώτη επαφή



Κατοικίδια και παιδιά: πρώτη επαφή
























Τα μικρά κατοικίδια όπως χρυσόψαρα, χάμστερ, κουνελάκια, ερπετά και πτηνά, θέλουν αρκετή φροντίδα από τον ιδιοκτήτη τους και καθώς δεν είναι αυτοεξυπηρετούμενα σε περιβάλλον πόλης- τουλάχιστον όχι τα περισσότερα- είναι ίσως πιο επισφαλής επιλογή για πρώτο κατοικίδιο του παιδιού σας.

Οι γάτες,  αρέσουν πολύ στα μικρά παιδιά, αλλά είναι πιο απρόβλεπτες από τους σκύλους, πιο αντιδραστικές και ίσως πιο επιθετικές ακόμη. Ένα σκυλάκι, θεωρείται το ιδανικό πρώτο κατοικίδιο παρότι η προσχολική ηλικία δεν ενδείκνυται για την ανάθεση της ευθύνης ενός σκυλιού. Να θυμάστε πάντως πως το μέγεθος του σκύλου δεν πρέπει να ξεπερνάει αυτό του παιδιού, για λόγους ασφαλείας. Πιο προστατευτικές και καλόβολες ράτσες για μικρά παιδιά είναι τα Labrador retrievers, τα golden retrievers και τα cocker spaniels. Τα πολύ μικρά πάλιόπως τα Chihuahua και τα Yorkshire terriers είναι νευρικά και υπερκινητικά ενώ τα μεγάλα όπως Rottweilers και οι γερμανικοί ποιμενικοί πιο δύσκολα στον χειρισμό.
Βασικός κανόνας σε κάθε περίπτωση είναι να μην «τιμωρείτε» το κατοικίδιο, για να μάθει το παιδί σας την αξία της υπευθυνότητας. Για παράδειγμα, είναι λογικό να μην κατανοήσει εξ' αρχής το μικρό μέλος της οικογένειάς σας πως το σκυλάκι του εξαρτάται από αυτό για να τραφεί, με αποτέλεσμα να αμελεί να το ταΐσει ή να το βγάλει βόλτα. Εδώ ενυπάρχει η δική σας ευθύνη, καθώς ο ενήλικας οφείλει να κάνει όσα παραλείπει το παιδί, γιατί το κάθε ζώο έχει ανάγκες που δεν πρέπει να αγνοούνται.
Αν αποφασίσατε να κάνετε το πρώτο βήμα να έχετε υπόψιν σας πως εκτός από τα pet shops, μπορείτε να απαυθυνθείτε σε οργανώσεις του δήμου οι οποίες  διαθέτουν σχετική υπηρεσία για τα αδέσποτα ζώα. Μπορείτε λοιπόν, να βάλετε στην οικογένειά σας ένα από αυτά, στο site του Δήμου Αθηναίων,

Πηγή: www.queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου