23 Μαΐ 2012

Πως αντιδράει το παιδί όταν αλλάζει σχολείο



Ο γιος μας πηγαίνει στην Β’ τάξη του Δημοτικού και λόγω οικονομικών δυσκολιών θα τον μεταφέρουμε από το ιδιωτικό σε δημόσιο σχολείο της γειτονιάς. Πώς μπορούμε να τον υποστηρίξουμε στην προσαρμογή αυτήν;
 
Της Μυρσίνης Κωστοπούλου
 

Tα παιδιά του δημοτικού είναι πιο ευάλωτα στις αλλαγές της ζωής. Η αλλαγή σχολείου συχνά βιώνεται από το παιδί σαν ένας σημαντικός αποχωρισμός, που όμως θα νοηματοδοτήσει με τον δικό του υποκειμενικό τρόπο.

Ενδέχεται στην αρχή να εκδηλώσει συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας, να αρνείται να πάει σχολείο, να βρίσκεται σε υπερδιέγερση ή να προσκολλάται πάνω σας για διαβεβαίωση. Πρόκειται για απόλυτα φυσιολογικές αντιδράσεις οι οποίες θα εκλείψουν όσο εσείς του έχετε εμπιστοσύνη.

Προετοιμάστε τον γιό σας για τις πρακτικές αλλαγές που τον περιμένουν (π.χ. ωράριο, μετακίνηση), διατηρήστε μια σταθερή οικογενειακή ρουτίνα που θα αντισταθμίσει την ανασφάλεια που νιώθει, και ενισχύστε καθημερινά την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Η προσαρμογή του παιδιού στο νέο σχολείο αποτελεί σημαντικό στοίχημα για εκείνο και έναν προθάλαμο για να διεκδικήσει σταδιακά την αυτονομία και την αυτοεκτίμηση που δικαιούται στη ζωή του.
 
Πηγή: www.tanea.gr
kalosdaskalos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου