20 Μαΐ 2012

Παιδιά και κολύμπι

Παιδιά και κολύμπι









 
Τα παιδιά λατρεύουν την θάλασσα, ενώ το κολύμπι είναι μια από τις πιο υγιεινές μορφές άσκησης και διασκέδασης. Δείτε μερικές βασικές επισημάνσεις σχετικά με τις πρώτες επαφές του παιδιού με το υδάτινο στοιχείο και μαζί του ξαναθυμηθείτε και τον δικό σας ενθουσιασμό!  
Πότε και πως μπορεί το παιδί να μάθει να κολυμπάει;
Δεν υπάρχει ακριβής χρόνος, αλλά το κολύμπι συνδυάζεται με την ικανότητα του παιδιού να κινείται αυτόνομα και να ελέγχει το σώμα του. Μια πρακτική πρόταση είναι να το μάθουμε να κολυμπάει περίπου την ίδια περίοδο που μπορεί να μάθει να κάνει και ποδήλατο, π.χ. 5 με 6 ετών.
Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να κολυμπά υπό συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση, η οποία όμως θα γίνεται με ήρεμο και πειστικό τόνο, χωρίς φωνές. Όσο πιο καλά μάθει να κολυμπά τόσο πιο ασφαλές είναι. Αν οι ίδιοι οι γονείς δεν γνωρίζουν καλά από κολύμπι, τότε η καλύτερη λύση είναι να μάθει το παιδί σε ένα κολυμβητήριο. Επίσης μην ξεχάσετε να ενημερώσετε τα παιδιά σας για τις γενικές αρχές συμπεριφοράς στην θάλασσα.

Πρέπει το παιδί να φορά σωσίβιο ή και μπρατσάκια;
Το σωσίβιο και τα μπρατσάκια είναι βασικά στοιχεία ασφάλειας για το παιδί, ειδικά όταν μαθαίνει κολύμπι. Πέρα από την ασφάλεια, το διευκολύνουν, καθώς μπορεί να δοκιμάσει αυτά που μαθαίνει χωρίς άγχος. Οπότε μην βιάζεστε να του τα βγάλετε.

Είναι επικίνδυνες οι πισίνες για τα μικρά παιδιά;
Από πλευράς καθαριότητας, αν η πισίνα χλωριώνεται και καθαρίζεται σωστά, τότε το παιδί δεν διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο. Μην αφήνετε όμως τα παιδιά σε πισίνες που δεν έχουν επίβλεψη από ναυαγοσώστη. Τα ατυχήματα παραμονεύουν, καθώς τα παιδιά αισθάνονται πιο ασφαλή στην πισίνα και φέρονται επιπόλαια. Αν δείτε ότι το παιδί μετά από αρκετή ώρα έχει μάτια κοκκινισμένα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ευαισθησίας στο χλώριο. Για να το ανακουφίσετε ξεπλύνετε τα μάτια του με κάποια συσκευασία τεχνητών δακρύων και πάρτε του γυαλιά πισίνας.

Μπορεί το παιδί να κολυμπήσει αν έχει γρατσουνιές, κάποιο επίδεσμο, είναι κρυωμένο κλπ;
Αν το παιδί έχει κάποια πολύ ελαφριά ασθένεια όπως ένα κρύωμα, το κολύμπι δεν απαγορεύεται. Το βασικό είναι αν το ίδιο το παιδί αισθάνεται καλά να κολυμπήσει, οπότε ρωτήστε το. Επίσης μικρογρατζουνιές εφόσον δεν αιμορραγούν δεν είναι αποτρεπτικές για το κολύμπι.




Πηγή: http://www.epithimies.gr/
kalosdaskalos.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου