23 Μαΐ 2012

Κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά προβλήματα τα παιδιά των καπνιστών


Τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό των τσιγάρων των γονιών τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους σοβαρά καρδιοαγγειακά προβλήματα, προκύπτει από έρευνα αυστραλών επιστημόνων που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Menzies στη Τασμανία συγκέντρωσε στοιχεία κοινής αυστραλιανής και φινλανδικής έρευνας που αφορούν παιδιά για ένα διάστημα είκοσι χρόνων. Τα παιδιά αυτά σήμερα θα είναι τριαντάρηδες.

Μελέτη των στοιχείων αυτών έδειξε πως όσοι ήταν παθητικοί καπνιστές ως παιδιά παρουσιάζουν μικρότερη ελαστικότητα των αρτηριών τους, σύμπτωμα κακής καρδιοαγγειακής λειτουργίας. Είναι ήδη γνωστό το πόσο βλαβερό είναι το παθητικό κάπνισμα, αλλά η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του στην κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων, επισημαίνει η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Σόνα Γκαλ.

«Εξετάσαμε την ελαστικότητα των αγγείων μετρώντας την ικανότητα της αρτηρίας του βραχίονα να διαστέλλεται και να συστέλλεται. Συμπεράναμε πως τα άτομα που ήταν παθητικοί καπνιστές ως παιδιά εξαιτίας των γονιών τους, είχαν μικρότερη αρτηριακή ελαστικότητα, σημάδι κακής καρδιοαγγειακής υγείας», υπογράμμισε. Η ίδια διευκρινίζει πως για την έλλειψη ελαστικότητας των αγγείων ευθύνονται τα χημικά στοιχεία που περιέχονται στον καπνό των τσιγάρων, τα οποία επικάθονται στα τοιχώματα των αγγείων.

Πηγή: www.zougla.gr
kalosdaskalos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου