1 Απρ 2012

Πολίτες - εισηγητές νόμων στην ΕΕ από σήμερα

 Πολίτες - εισηγητές νόμων στην ΕΕ από σήμερα
Με  στoχο  τον  μεγαλυτερο  εκδημοκρατισμο  των  θεσμων  της  ΕΕ,  τιθεται  απο  σημερα  σε  εφαρμογη  η  «πρωτοβουλια  ευρωπαιων  πολιτων»,  στα  πλαισια  της  οποιας  επιτροπες  πολιτων  απο  7  τουλαχιστον  κρατη-μελη  της  ΕΕ  θα  μπορουν  να  εισηγουνται  την  θεσπιση  νομων,  αν  εχουν  καταφερει  να  συγκεντρωσουν  το  λιγοτερο  1 εκατ. υπογραφες.


Οι επιτροπές θα έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν από την Κομισιόν, να προτείνει την θέσπιση νομοθεσίας, υπό τον όρο ότι η ιδέα εμπίπτει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής και συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.
Με τον νέο Κανονισμό επιτρέπεται, πλέον, στους ευρωπαίους πολίτες να έρθουν σε απευθείας επαφή με τα Ευρωπαϊκά Όργανα και να υποβάλλουν αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και θα είναι ισοδύναμη με εκείνη του Συμβουλίου των Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο υπεύθυνος για την εφαρμογή της "Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών", Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας- καθηγητής Γεώργιος Παπαστάμκος, με δηλώσεις του υποστήριξε ότι η καθιέρωση της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών αποτελεί πρωτοποριακό συμμετοχικό εργαλείο της ΕΕ, ενώ ο «συν-εισηγητής» Γάλλος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αλέν Λαμασούρ υποστήριξε ότι οι πραγματικά ωφελούμενοι από την διαδικασία της ΠΕΠ θα είναι πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να ακουστούν στην σημερινή Ευρώπη.
Οι επικριτές της πρωτοβουλίας θεωρούν ότι η τελευταία απλώς καλύπτει τα πραγματικά προβλήματα στην λειτουργία των θεσμών της ΕΕ και είναι πιθανό να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ, αφού καλλιεργεί προσδοκίες που δεν μπορεί να υλοποιήσει, εξαιτίας των πολλών , αυστηρών, περιορισμών που τίθενται.
Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου