7 Απρ 2012

«Η επιστήμη… της Λαμπρής»


Φως στα έθιμα του Πάσχα ρίχνει το Ίδρυμα Ευγενίδου σε ειδική έκθεση
«Η επιστήμη… της Λαμπρής»




Πώς φωτίζουν τα κεριά; Πώς μπορούμε να δυναμώσουμε τη φλόγα τους με την βοήθεια της χημείας;

Υπάρχουν αυγά που δεν σπάνε και αυγά που πετάνε; Ποια είναι τα μυστικά των πυροτεχνημάτων; Την επιστήμη που βρίσκεται πίσω από πολλά από τα έθιμα του Πάσχα θα διερευνήσουν οι συμμετέχοντες στα πειράματα και στο διαδραστικό εργαστήρι
της θεματικής ενότητας «H Eπιστήμη… της Λαμπρής»! που θα διεξαχθούν στο Ίδρυμα Ευγενίδου (λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9469 600), από τις 17 έως τις 22 Απριλίου.


Η ενότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας που λειτουργεί στο ίδρυμα. παντρεύοντας μέσα από έξυπνα εκθέματα την καθημερινότητα με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Στις ημέρες που θα λειτουργεί η ενότητα «H επιστήμη… της Λαμπρής», πειράματα θα γίνονται από τη 1.30 μ.μ. έως τις 2.10 μ.μ. (για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες):
Αυγά που δεν σπάνε και αυγά που χοροπηδάνε!
Τι παθαίνουν τα αυγά αν τα βάλουμε στο ξίδι; Η χημεία δίνει την απάντηση.
Το κρασί νερό δεν γίνεται. Ή μήπως όχι;
Τα σταφύλια της… Λαμπρής! Τι συμβαίνει όταν βάλουμε σταφύλια σε έναν φούρνο μικροκυμάτων;
Χρώματα και πυροτεχνήματα: Πού οφείλονται τα χρώματα και η λάμψη τους; Κατασκευή πυροτεχνήματος όλο «γλύκα»!
Τι είναι τα κεριά και γιατί φωτίζουν; Πώς μπορούμε να δυναμώσουμε τη φλόγα, με τη βοήθεια της χημείας και της βιολογίας;
Ζάχαρη και υπεροξείδιο του νατρίου: Μια γλυκιά και εκρηκτική χημική αντίδραση!
Βόμβα υγρού αζώτου: Πόσο εκρηκτικό μπορεί να είναι το νερό;

Το απόγευμα, 3.00 μ.μ. ως 6.00 μ.μ., θα λαμβάνει χώρα το Διαδραστικό εργαστήρι: «Πέτα το αυγό από τον δεύτερο!» (για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες): Οι επισκέπτες χωρίζονται σε ομάδες, παίρνουν όλοι τα ίδια υλικά και στόχος κάθε ομάδας είναι να φτιάξει μια έξυπνη «συσκευή πτήσης» για ένα ωμό αυγό ώστε να προσγειωθεί σώο.

Στους τρεις ορόφους της Διαδραστικής Έκθεσης, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν τις γνώσεις τους και να «ξυπνήσουν» την περιέργειά τους. Η Έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: Ύλη και Υλικά (Ισόγειο), Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα (1ος Όροφος), Βιοτεχνολογία (2ος Όροφος). Η επαφή με καθένα από τα 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα, που καλύπτουν τους χώρους της Φυσικής, της Χημείας, των Υλικών, των Τηλεπικοινωνιών, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και της Βιοτεχνολογίας, αποτελεί για τον επισκέπτη το ξεκίνημα μιας πρωτότυπης, ζωντανής και εξαιρετικά διαδραστικής «περιπέτειας».
Πατώντας κουμπιά, μετρώντας δείγματα, χρησιμοποιώντας διακόπτες και μοχλούς, συνδυάζοντας εικόνες και ήχους, ο επισκέπτης μπορεί να διαδρά με το εκθεσιακό περιβάλλον, παρατηρώντας τα αποτελέσματα των ενεργειών του και αντιδρώντας σ' αυτά. Μέσα από τα εκθέματα θα μάθετε τι είναι οι περιβόητες οπτικές ίνες και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, αλλά και τα υλικά με μνήμη! Θα παίξετε εικονικά κρουστά, θα εξετάσετε πόσο καλή είναι η ακοή σας και αν τα γυαλιά ηλίου σάς προστατεύουν από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες. Επιπλέον, θα μάθετε πώς γίνονται τα 3D γραφικά, θα δείτε αληθινά δείγματα dna, δέρμα καρχαρία και άλλα πολλά!

Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου