2 Απρ 2012

Κατάλογοι με υποσιτισμένα παιδιά στο Υπ. Παιδείας



Η αμείλικτη πραγματικότητα της ελληνικής κρίσης αναγκάζει πλέον το κράτος να αποδεχθεί τις δραματικές επιπτώσεις της.

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης της Κρήτης Α. Κλινάκης, παραδίδει σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας επίσημο κατάλογο με τα στοιχεία οικογενειών που δεν μπορούν να σιτίσουν επαρκώς τα παιδιά τους.


Μετά από σχολαστική έρευνα που διήρκεσε δύο μήνες, με τη συνεργασία διευθυντών σχολείων, υπουργείου και γονέων, διαμορφώθηκε μία πρώτη εικόνα για τον αριθμό των μαθητών που υποσιτίζονται και των οικογενειών τους.

Κατά μέσον όρο, δέκα σχολεία σε κάθε νομό της Κρήτης έχουν εγγεγραμμένους 2-3 μαθητές που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας.

Ωστόσο, ο κ. Κλινάκης μιλώντας στη zougla.gr διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εκατοντάδες υποσιτισμένους μαθητές, μόνο στο νομό Ηρακλείου.


Η έρευνα κατέδειξε περιπτώσεις όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, πράγμα που ήταν αναμενόμενο, αλλά και σε αγροτικές περιοχές, όπου αρκετές πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειας δεν έχουν αρκετά χρήματα για τη διατροφή των παιδιών τους.

Ωστόσο, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, απέφυγε να δώσει περαιτέρω στοιχεία, επισημαίνοντας ότι οι λεπτομέρειες της έρευνας πρέπει να παραμείνουν απόρρητες:

«Το ζήτημα είναι λεπτό και για αυτό θα πρέπει να σεβαστούμε όλοι και να προστατεύσουμε την ανωνυμία των μαθητών και των οικογενειών τους ώστε να μην στιγματιστούν. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, όπως ήταν αναμενόμενο μιας και το σχολείο είναι ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας, ωστόσο προσπαθούμε σε συνεργασία με άλλους φορείς, να το αντιμετωπίσουμε».

Όπως λέει, επιδιώκεται συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς, όπως η Εκκλησία και οι Δήμοι. Ήδη έχει δρομολογηθεί συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, το οποίο ενισχύει οικονομικά την προσπάθεια.

Σύντομα αναμένεται να δοθούν επιταγές στις καταγεγραμμένες οικογένειες, ώστε να καλύψουν τις στοιχειώδεις διατροφικές ανάγκες των μελών τους, ενώ ο κατάλογος πρόκειται να παραδοθεί στη Διεύθυνση Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος-Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
Πηγή: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου