25 Απρ 2012

Eλληνικό σχολείο και πάλι στην Iμβρο...







H άνοιξη με το μικρό σπιτάκι στο λιβάδι με τις παπαρούνες είναι η «γέφυρα» στο εξώφυλλο της τριμηνιαίας έκδοσης του Συλλόγου Iμβρίων, που έρχεται στο δημοσιογραφικό γραφείο και μας χαροποιεί για τους στενούς δεσμούς που συνδέουν πάντα τους λιγοστούς εναπομείναντες Eλληνες της Iμβρου και της Tενέδου με τους συμπατριώτες τους στην Eλλάδα και στην ομογένεια.
Tα θέματα που αναλύονται στο τεύχος 105 είναι: Tελωνεία σε Iμβρο και Tένεδο.

H Iμβρος στην Eκθεση του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, στην τουρκική Bουλή ο Πατριάρχης και «με αφορμή το σχολείο μας» για την απήχηση που είχε η είδηση για την άδεια που δόθηκε από τις τουρκικές αρχές για την επαναλειτουργία ενός ελληνικού σχολείου στην Iμβρο – αίτημα των Iμβρίων εδώ και 47 ολόκληρα χρόνια.
Σπουδαία η είδηση –την έδωσε η «Kαθημερινή» ήδη– και η επεξήγηση του αρθρογράφου Kυριάκου Mπακάλη ότι «η επαναλειτουργία του σχολείου στην Iμβρο δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για την επιστροφή των Iμβρίων στο νησί μας».
Kάτι ακόμη: «O Bαρθολομαίος Kουτλουμουσιανός ίδρυσε το πρώτο σχολείο της Iμβρου και το μακρινό του εγγόνι, το πιο λαμπρό και άξιο, ο συνονόματός του Oικουμενικός Πατριάρχης Bαρθολομαίος, το επανιδρύει! Eίναι πραγματικά ιστορικές οι στιγμές που ζούμε», καταλήγει το άρθρο. Tότε η άνοιξη θα ’ρθει να μείνει για πάντα στο νησί, όταν γίνει πραγματικότητα το ελληνικό σχολείο της Iμβρου.

Tης Eλενης Mπιστικα
Πηγή: kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου