25 Απρ 2012

Νέοι επιστήμονες με… το διαβατήριο στο χέρι

giatros-thrakiΑπίστευτο κύμα «φυγής» πτυχιούχων από την Ελλάδα!
Με τους δείκτες της ανεργίας στη χώρα μας να εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη και την ύφεση να βαθαίνει, νέοι επαγγελματίες, πτυχιούχοι, με πρώτους στη λίστα γιατρούς, δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς και εκπαιδευτικούς, επιλέγουν το εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον.

Αφήνοντας την ανασφάλεια της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, καθώς δεν φαίνεται ηλιαχτίδα φωτός στην άκρη του τούνελ της κρίσης, αλλά και τα προβλήματα που μαστίζουν τη νεολαία, στρέφονται στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Σουηδία, Ιταλία, Κύπρο, για να εξασφαλίσουν το εργασιακό τους μέλλον, απολαμβάνοντας παράλληλα τα προνόμια που τους παρέχουν οι εργοδότες στο εξωτερικό.
ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Τα στοιχεία της Eurostat και του Ο.Α.Ε.Δ. αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Συνολικά 19.000 νέοι άνεργοι εγράφησαν στις λίστες του Ο.Α.Ε.Δ. σε μόλις έναν μήνα. Ως το πιο μεγάλο, αριθμητικά, μεταναστευτικό ρεύμα Ελλήνων, επιστημονικού επιπέδου, καταγράφεται αυτό των νέων γιατρών, που, τελειώνοντας τις ιατρικές σχολές, αναζητούν να κάνουν ειδικότητα σε ιατρικό κέντρο του εξωτερικού, με την προσδοκία άμεσης και πιο συμφέρουσας οικονομικά επαγγελματικής αποκατάστασης.
Είναι ενδεικτικό ότι τέσσερις στους δέκα αποφοίτους ιατρικών σχολών κάθε χρόνο βρίσκονται στη διερευνητική διαδικασία να κάνουν την ειδικότητά τους στο εξωτερικό, κυρίως βέβαια σε χώρες της Ε.Ε.. Τα κίνητρα είναι πολλά, όπως για παράδειγμα οι υψηλότερες αποδοχές και οι καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης σε σχέση με αυτές εντός ΕΣΥ σε συνθήκες κρίσης.
ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΙΑΤΡΟΙ
Το γεγονός ότι πολύ νέοι ιατροί αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης. Αναφέρει και συγκεκριμένες περιπτώσεις αμοιβών. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ένας ειδικευόμενος αμείβεται με 1.100 ευρώ, ενώ ο διευθυντής με 2.000, ενώ στη Γερμανία ο ειδικευόμενος με 3.800 μικτά και ο διευθυντής με 8.500, ο οποίος μπορεί να διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο.
ΑΦΡΙΚΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, κ. Νίκος Ζυγούρης, οι νέοι πολιτικοί μηχανικοί αναζητούν κυρίως δουλειά σε χώρες της Αφρικής, της Νέας Ζηλανδίας αλλά και της Αυστραλίας. Αυτό γιατί σε αυτές τις χώρες υπάρχει ανάπτυξη και κατασκευάζονται μεγάλα έργα.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Το κύμα φυγής επιβεβαιώνει και ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, κ. Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης, ο οποίος αναφέρει ότι οι νέοι εκπαιδευτικοί ψάχνουν κυρίως δουλειά στην Αυστραλία αλλά και στην Αμερική. Ο ίδιος, δίνοντας ένα παράδειγμα, προσθέτει ότι στη Σουηδία ο μισθός ενός νεοδιόριστου κυμαίνεται από 1.800-2.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 640 ευρώ.
Τα τελευταία τρία χρόνια, όλο και περισσότεροι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και δάσκαλοι εμφανίζονται στα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας, για να συμπληρώσουν αιτήσεις μετάθεσης σε σχολεία του εξωτερικού, κυρίως χωρών όπως η Κύπρος, η Γερμανία και η Σουηδία.
Επίσης διαφαίνεται ότι στη γενικότερη τάση φυγής θα υπάρξει και έξοδος πολιτικών μηχανικών στο εξωτερικό. Πώς, άλλωστε, να απορροφηθούν 100.000 εγγεγραμμένοι ενεργοί μηχανικοί σε μία οικονομία και έναν κλάδο οικοδομής που βρίσκεται σε βαθιά κρίση;
ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ
«Στους δικηγόρους τα πράγματα είναι διαφορετικά, διότι δεν είναι εύκολο να φύγουν στο εξωτερικό, αφού το Δίκαιο εκεί είναι διαφορετικό» εξηγεί o Μιχάλης Καλατζόπουλος, 31 ετών, πρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθήνας. «Γυρίζουν όμως στον τόπο καταγωγής τους, διότι εκεί μπορούν να ανοίξουν γραφείο και να ξοδεύουν λιγότερα» προσθέτει. Η αμοιβή των νέων δικηγόρων κυμαίνεται στα 600 ευρώ, ενώ των ασκούμενων στα 200-300 ευρώ.
Παράλληλα, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νεοεισερχόμενων στο επάγγελμα είναι ίδιος με τον αριθμό αυτών που μεταναστεύουν στην επαρχία.
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ «ΦΥΓΗΣ»
Δυστυχώς, η αυξανόμενη ανεργία σε όλους τους κλάδους, ο φόβος της κρίσης, οι χαμηλές αμοιβές και οι ελαστικές μορφές εργασίας που επικρατούν στη χώρα μας αναγκάζουν όλο και περισσότερους Έλληνες να ξενιτευτούν.
Ειδικοί τόνισαν ότι αυτή η νέα τάση μετανάστευσης νέων πτυχιούχων και επιστημόνων θα προσλάβει μορφή κύματος, εάν στον ορίζοντα δεν εμφανισθούν έγκαιρα σημάδια ανάκαμψης.

Πηγή: www.e-thrakinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου