24 Απρ 2012

Με ανοιχτά εργαστήρια για τους μαθητές γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα DNA το ΑΠΘ




«Περίπατο» στους δρόμους του DNA, της γενετικής και της ζωής θα πραγματοποιήσουν για δύο μέρες στα εργαστήρια Βιολογίας του Αριστοτελείου πανεπιστημίου 80 μαθητές λυκείων της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας DNA (DNA day).

Ο Απρίλιος του 1953 και του 2003 υπήρξε ο μήνας σταθμός σε ότι αφορά τα επιτεύγματα της βιοτεχνολογίας, με την ανακάλυψη της διπλής έλικας του μορίου της ζωής και την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του γονιδιώματος του ανθρώπου, αντίστοιχα, γεγονότα που έμελλαν να αλλάξουν την πορεία της επιστήμης της βιολογίας και να δημιουργήσουν ελπίδες για τις θεραπείες των ασθενειών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος.
Κατά τη διάρκεια του διήμερου εορτασμού, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν κεντρική ομιλία για το DNA και τη γενετική και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε τέσσερα θεματικά εργαστήρια, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την επιστήμη της βιολογίας με διαδραστικό τρόπο. Συγκεκριμένα θα παρακολουθήσουν την διαδικασία οργάνωσης και κληρονόμησης του DNA και των χρωμοσωμάτων, την ζωή σε μία σταγόνα νερό, τον πολυμορφισμό και την ταυτοποίηση του DNA και τη σχέση του με το περιβάλλον.
«Η βιολογική παιδεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά την κοινωνική και προσωπική μας ολοκλήρωση» δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας και συντονίστρια της διοργάνωσης της Ημέρας DNA, Π. Μαυραγάνη-Τσιπίδου. Όπως τόνισε, αν και η επιστήμη της βιολογίας αποτελεί την κυρίαρχη του 21ου αιώνα και μας παρέχει τα εργαλεία για την κατανόηση του εαυτού μας και του κόσμου, δεν κατέχει την θέση που της αρμόζει στην εκπαίδευση των νέων και μαθητών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου