7 Μαΐ 2012

Τι δείχνουν τα χρώματα για την ψυχή του παιδιού σας;


Δε χρειάζεται το αγγελούδι σας να είναι μεγάλη καλλιτεχνική φυσιογνωμία για να μπορεί να εκφράζεται μέσα από τις ζωγραφιές του. Κάθε παιδί από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του επικοινωνεί τον εσωτερικό του κόσμου μέσα από χρώματα και σχήματα
.
Έτσι αν μια μανούλα θέλει να ανακαλύψει τι κρύβουν οι καρδιά και το μυαλό του παιδιού της δεν έχει παρά να παρατηρήσει τις ζωγραφιές του. Η επιλογή των χρωμάτων, το μέγεθος και η θέση των σχημάτων μέσα στο πλαίσιο, η διαχείριση του χώρου και του κενού πλαισίου και φυσικά τα πρόσωπα και τα θέματα των εικόνων είναι ίσως το πιο ασφαλές όχημα που οδηγεί στο βάθος του «είναι» κάθε παιδιού.
Σίγουρα μια ζωγραφιά από μόνη της δεν είναι ποτέ αρκετή να μας περιγράψει την ψυχοσύνθεση του παιδιού, η συστηματική ωστόσο παρατήρηση ενός συνόλου από ζωγραφιές μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά μηνύματα τα οποία αν ενωθούν σαν πάζλ καθρεφτίζουν τον εσωτερικό του κόσμο.
Πόσο εύκολο είναι να διαβάσει κανείς μια ζωγραφιά;
Σε κάθε περίπτωση τα χρώματα που επιλέγει κάθε μικρός δημιουργός δεν είναι τυχαία. Αποτυπώνουν ξεκάθαρα την προσωπικότητα του, τη διάθεση του και την συναισθηματική του κατάσταση. Τα έντονα, φωτεινά και καθαρά χρώματα είναι δείκτες χαρούμενης διάθεσης και έντονης προσωπικότητας με τάσης εξωστρέφειας. Αντίθετα τα σκούρα και μουντά είναι δείκτες εσωστρέφειας, αρνητικών συναισθημάτων και προβληματικών καταστάσεων ειδικά όταν επιλέγονται συχνά. Πολύ βασικό είναι το αίσθημα που βγάζει η ζωγραφιά με την πρώτη ματιά, αφού δεν αποκλείεται ένα παιδί να έχει φτιάξει μια χαρούμενη ζωγραφιά με σκούρα χρώματα ή το αντίθετο.
Τι σημαίνουν τα χρώματα;
Όσο περισσότερα είναι τα χρώματα που χρησιμοποιεί ένα παιδί τόσο πιο σταθερό συναισθηματικά είναι. Το πρώτο αγαπημένο χρώμα των παιδιών είναι συνήθως το κόκκινο. Γενικά τα έντονα χρώματα δείχνουν πάθος και ένταση, ενώ η πολυχρωμία καθρεφτίζει τη χαρά και τη δημιουργικότητα.
Το αγαπημένο κόκκινο χρώμα εκφράζει δυναμισμό, έντονες συγκινήσεις και παρορμήσεις. Χωρίς να αποκλείεται η σύνδεση της επίμονης χρήσης του με κάποια νευρωτική συμπεριφορά.
Το κίτρινο εκφράζει και αυτό δυναμισμό, έντονη δράση και φιλοδοξία. Το πράσινο αν και εκφράζει μια εσωστρέφεια από μέρους του παιδιού, ταυτόχρονα δηλώνει πείσμα, επιμονή και μια τάση για διάκριση. Το πορτοκαλί συνδέεται με μια υγιή ήρεμη, ζεστή συμπεριφορά γεμάτη αρμονικά συναισθήματα. Το μπλε υποδεικνύει κατευθυνόμενη συναισθηματική συμπεριφορά και παράλληλα πολύ ανεπτυγμένο το λογικό στοιχείο. Το ροζ ως καθαρά γυναικείο χρώμα είναι το αγαπημένο των κοριτσιών. Υποδηλώνει τη γυναικεία φύση και δείχνει μια αίσθηση αρμονίας και ηρεμίας.
Το καφέ χρώμα όταν χρησιμοποιείται δείχνει ενοχή, ενώ το μαύρο συμβολίζει το φόβο, την ανησυχία, την εσωστρέφεια και την τάση του παιδιού για περιθωριοποίηση. Το γκρι είναι επίσης ένα «δύσκολο» χρώμα που χρησιμοποιείται συστηματικά από εσωστρεφή και σχετικά «δύσκολα» παιδάκια που τους αρέσει να αντιδρούν. Τέλος όταν σε μια ζωγραφιά υπερισχύει το λευκό πλαίσιο αυτό δείχνει ανασφάλεια, έλλειψη σιγουριάς και δυναμισμού. Συνήθως τα παιδάκια που για κάποιο λόγω είναι δειλά ζωγραφίζουν μικρά σχεδιάκια αφήνοντας το υπόλοιπο χαρτί λευκό, ενώ αντίστροφα τα παιδάκια με υπερβολική αυτοπεποίθηση φτιάχνουν πολύ μεγάλα σχέδια
Πότε ζητάμε τη γνώμη ενός ειδικού;
Μια ζωγραφιά δίνει μια ασφαλή εικόνα για την προσωπικότητα του παιδιού, τον ψυχικό του κόσμο αλλά και την ανάπτυξη της νοημοσύνης του. Έτσι όταν μια μαμά ανακαλύψει ότι το παιδί της ζωγραφίζει συνέχεια και για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ίδια θέματα ή επιλέγει τα ίδια χρώματα, ειδικά σκούρα ή ζωγραφίζει «περίεργα» θέματα θα ήταν καλό να ζητήσει τη γνώμη ενός ειδικού.
Επιπλέον αν μια μανούλα δει μουτζουρωμένες ζωγραφιές, αυτό ίσως δείχνει πως ο μικρός δημιουργός της κάτι θέλει να κρύψει, ενώ αν παρατηρήσει μια έντονη τάση να σβήνει συνέχεια το σχέδιό του και να επιμένει στις λεπτομέρειες αναζητώντας την τελειότητα τότε αυτό θα μπορούσε να είναι στοιχείο ψυχαναγκαστικής προσωπικότητας.
Τέλος αν ένα παιδάκι ζωγραφίζει φτωχά σχέδια που δεν αντιστοιχούν στην ηλικίας του, ίσως είναι δείκτης για υποκείμενα προβλήματα νοημοσύνης, νοητικής ή συναισθηματικής ωριμότητας.
Επικοινωνήστε μαζί του
Πάρτε μπογές, χαρτιά και μαρκαδόρους και ζωγραφίστε μαζί με το παιδί σας. Ανταλλάξτε εικόνες, σχολιάστε και συζητείστε μαζί για αυτές τις ζωγραφιές. Ακόμα και αν σας βάψει τους τοίχους μη του βάζετε τις φωνές, θέλει απλώς να σας δείξει αυτά που δεν μπορεί λόγω ηλικίας να σας πει!
 

Ειρήνη Μεσσήνη

Πηγή: www.bemary.com

2 σχόλια:

  1. Οι συμβολισμοί και τα χρώματα είναι καθαρά προσωπικοί και κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύει τα σχέδια των άλλων και ειδικά ενήλικες να ερμηνεύουν τα σχέδια των παιδιών. Μόνο με τη βοήθεια του ίδιου του παιδιού, επαγγελματίας εικαστικός θεραπευτής ή ψυχολόγος μπορεί να το κάνει αυτό. Ας μην προβάλλουμε τα δικά μας σύμβολα στα σχέδια των παιδιών και ας μη θεωρούμε ότι όλοι οι άνθρωποι βλέπουν τα χρώματα με τον ίδιο τρόπο...

    Περσεφόνη Κρασίδου
    Εκπαιδευτικός, Καλλιτέχνης, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για το σχόλιό σου.Το άρθρο υπογράφει η Ειρήνη Μεσσήνη Δρ. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και λογοθεραπειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή