17 Οκτ 2012

Σουηδία: Ο Τεν Τεν «κατηγορείται» για ρατσισμό


Στη Σουηδία στα ράφια των ενηλίκων μεταφέρθηκε ο Τεν Τεν - από αυτά της παιδικής λογοτεχνίας, λόγω «ρατσιστικού περιεχομένου». Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του «Οίκου Πολιτισμού της Στοκχόλμης» - ο οποίος είναι ιρανικής καταγωγής - πήρε αυτήν την απόφαση επειδή, όπως είπε, η περιπέτεια «Ο Τεν Τεν στο Κονγκό» «βρίθει ρατσιστικών στερεοτύπων και είναι υπόδειγμα αποικιοκρατικής νοοτροπίας».



«Κάποιοι έγιναν έξαλλοι, επειδή θεωρούν ότι πρόκειται για λογοκρισία. Άλλοι λένε ότι ο Τεν Τεν δεν ήταν ρατσιστής, απλώς δημιούργημα της εποχής του, και ότι το 1930 αυτή ήταν η διαδεδομένη αντίληψη στο Βέλγιο» είπε στον «Guardian» ο Νάταν Χάμελμπεργκ, μέλος της σουηδικής οργάνωσης «The Betweenship», η οποία ερευνά τις ρατσιστικές δομές στην κοινωνία.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Σουηδία είναι ρατσιστικά «ανίδεη», όμως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει δημιουργήσει ένα είδος ισλαμοφοβίας, αφήνοντας πολλά περιθώρια για τη λαϊκίστικη, ξενοφοβική Δεξιά. Ο αναλυτής δηλώνει ότι το θέμα είναι «άσκοπα πολωμένο», καθώς η απόφαση του διευθυντή του Οίκου Πολιτισμού είναι παλαιότερη, τώρα όμως αναδείχθηκε από εφημερίδα, πυροδοτώντας μια γενικότερη συζήτηση.



Σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο τεύχος, ο Χάμελμπεργκ σημειώνει ότι είναι κατάφωρα και απροκάλυπτα ρατσιστικό σήμερα, «όχι όμως και στην εποχή του Hergé που θα θεωρούνταν απολύτως φυσιολογικό». Μια σκηνή στο κόμικ δείχνει τον Τεν Τεν να γίνεται φύλαρχος σε ένα αφρικανικό χωριό, επειδή είναι «ένας καλός λευκός άνθρωπος», και μια μαύρη γυναίκα να υποκλίνεται μπροστά του λέγοντας «Λευκός άνθρωπος πολύ σπουδαίος...».

Δεν είναι η πρώτη φορά και όχι μόνο στη Σουηδία που το συγκεκριμένο τεύχος του Τεν Τεν ανοίγει συζητήσεις περί ρατσισμού του δημιουργού του, αφού περιέχει «εικόνες και φράσεις ρατσιστικών προκαταλήψεων, όπου οι μαύροι ιθαγενείς μοιάζουν με μαϊμούδες και μιλάνε σαν να ήταν ηλίθιοι».

Πηγή: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου