17 Οκτ 2012

Πρόγραμμα αγωγής στοματικής υγείας σε 800 ολοήμερα σχολεία



Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ενημερωτική ημερίδα για το πρόγραμμα Αγωγής Στοματικής Υγείας σε 800 ολοήμερα και 150 δυσπρόσιτα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, που έλαβε χώρα στον Πειραιά στο ξενοδοχείο Crowne Plaza Hotel.


Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) κ. Α. Κατσίκης καθώς και ο γενικός γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής κ. Α. Τσούνης. Ο κύριος Κατσίκης αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στον ενεργό ρόλο που έχει αναλάβει η Ε.Ο.Ο. τα τελευταία χρόνια, οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση του επιπέδου υγείας σε όλη τη χώρα.

Επίσης, έκανε αναφορά στην καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας και Ε.Ο.Ο.), αναγνωρίζοντας την ευεργετική ενίσχυση του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα επεσήμανε τη σημασία τέτοιου είδους παρεμβάσεων στις παιδικές ηλικίες που αποτελούν πληθυσμιακή ομάδα προτεραιότητας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κος Κατσίκης αναφέρθηκε εν συντομία στα άλλα δύο προγράμματα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και αφορούν στις «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και Ενημέρωσης του Γενικού Πληθυσμού για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας» και στην «Πανελλήνια Επιδημιολογική Μελέτη Καταγραφής Στοματικής Υγείας».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο γ.γ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής (Ο.Σ.Α.) κ. Τσούνης, ο οποίος καλωσόρισε το Πρόγραμμα στην Αττική. Ο κος Τσούνης τόνισε και αυτός τη σημασία τέτοιου είδους προγραμμάτων ειδικά για τον μαθητικό πληθυσμό και τα οφέλη που αναμένονται να αποκομιστούν. Επίσης, διαβεβαίωσε την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία για την έμπρακτη στήριξη που πρόκειται να παρέχει ο Ο.Σ.Α. στο πρόγραμμα μέσω της κινητοποίησης των τοπικών οδοντιάτρων. Τέλος, η κυρία Ζαφείρη (εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού, CMT Προοπτική ΕΠΕ) μετέφερε στους παρευρισκομένους χαιρετισμό από τον κ. Παπαχρήστου Β., διευθυντή Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, τον λόγο πήρε ο κ. Α. Συγγελάκης (MSc Κοινωνικής Οδοντιατρικής, MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας), ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία του στην ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τη στοματική υγεία του πληθυσμού της Ελλάδος και στην ανάγκη στήριξης τέτοιου είδους κινήσεων και προγραμμάτων από τους οδοντιάτρους ειδικότερα στις εποχές που ζούμε.

Εν συνεχεία, η κυρία Ζαφείρη έκανε μία αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, πως το πρόγραμμα «Γερά Δόντια, Χαρούμενα Παιδιά» αφορά στην εξέλιξη και εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής στοματικής υγείας σε μαθητές/ τριες Β’ τάξης 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων και 150 σχολείων απομακρυσμένων περιοχών. Το σύνολο των μαθητών και μαθητριών που θα συμμετάσχουν είναι περίπου 30.000 μαθητές και μαθήτριες. Η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σχολικό χώρο, με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών, των οδοντιάτρων των τοπικών Κέντρων Υγείας, των προληπτικών ιατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των κατά τόπους οδοντιατρικών συλλόγων. Στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με την προστασία και διατήρηση της στοματικής τους υγείας, αλλά και η διαμόρφωση συνηθειών προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, μέσω της καταγραφής των ευρημάτων από την κλινική εξέταση των παιδιών, θα μπορούν οι γονείς να αναλάβουν δράση σε περίπτωση προβλήματος. Τέλος, η κα Ζαφείρη αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος και στην υποστήριξη εκπαιδευτικών και οδοντιάτρων που θα γίνεται μέσω του Γραφείου Συντονισμού.

Πηγή: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου