13 Ιουν 2012

Τα πρόωρα βρέφη αντιμετωπίζουν περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα;

Τα παιδιά που γεννιούνται σχετικά πρόωρα-μεταξύ της 32ης και 35ης εβδομάδας κύησης- έχουν 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς μέχρι τα 4 χρόνια τους σε σχέση με τα μη πρόωρα βρέφη. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που διεξήχθη στην Ολλανδία.

Οι Ολλανδοί επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα κοορτής σε εθνικό επίπεδο, σε δείγμα 1000 παιδιών που γεννήθηκαν πρόωρα και 577 που γεννήθηκαν φυσιολογικά. Χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης συμπεριφοράς Child Behavior Checklist, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης συμπεριφορικών και συναισθηματικών προβλημάτων. Τα αγόρια εμφάνισαν συχνότερα προβλήματα εξωτερίκευσης συμπεριφοράς, όπως η διάσπαση προσοχής, ενώ τα κορίτσια παρουσίασαν την τάση να εμφανίζουν εσωστρέφεια. Επιπλέον, όσα παιδιά γεννήθηκαν πρόωρα εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ψυχοσωματικά προβλήματα. Άλλα προβλήματα που εντοπίστηκαν στα παιδιά αυτά περιλαμβάνουν αντιδραστικότητα, άγχος και κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, προβλήματα συγκέντρωσης, καθώς και επιθετική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα γεννημένα πρόωρα κορίτσια επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό ως προς τη συμπεριφορά και τη συναισθηματική τους κατάσταση σε σχέση με τα αγόρια.Η μελέτη ωστόσο λόγω της μεθοδολογίας της μένει να επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών.

Πηγή: contemporaryobgyn.net
 
kalosdaskalos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου