12 Ιουν 2012

Διατροφή παιδιού 3-5 ετών









Από την ηλικία των 3 ετών, τα παιδιά είναι σε θέση να ξεχωρίσουν ότι το φαγητό ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας και ότι το γεύμα είναι μία ευχάριστη κοινωνική εμπειρία, και δεν συγχέουν πλέον το φαγητό με την αγάπη και το ενδιαφέρον της μητέρας τους.
Μπορούν να τρώνε ότι και η υπόλοιπη οικογένεια με έμφαση στις τροφές με μεγαλύτερη διατροφική αξία όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, το άπαχο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι) αλλά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Παράλληλα πρέπει να περιορίζονται οι κακής ποιότητας τροφές (fast food, γαριδάκια κτλ) και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Στην ηλικία των 3 ετών μπορεί να δείχνουν ενθουσιασμό για το φαγητό, όμως οι προτιμήσεις τους μπορεί να αλλάζουν κάθε μέρα! Έτσι ενώ τη μία μέρα μπορεί να καταβροχθίζουν ένα φαγητό την επομένη δεν θέλουν να το δουν! Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να τους προσφέρουμε νέες γεύσεις σε μικρές ποσότητες, χωρίς να επιμένουμε να φάνε κάτι που δεν τους είναι οικείο.
Το παιδί πρέπει να έχει σε κάθε γεύμα διάφορες γευστικές επιλογές ώστε να επιλέξει τι και πόσο θέλει να φάει. Εάν επιλεκτικά αρνείται να φάει κάτι π.χ. λαχανικά συνεχίστε να του τα προσφέρετε ακόμη και αν γυρίζει το πρόσωπο του από την άλλη! Πολύ σύντομα μπορεί ν’ αλλάξει γνώμη  και τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να εδραιωθούν καλές διατροφικές συνήθειες.

Τα νήπια πολλές φορές προτιμούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πρόσθετες γεύσεις, σοκολάτας ή φράουλας, από τα σκέτα. Σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατέχουν ακόμη σημαντική θέση στη δίαιτα τους, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε ασβέστιο. Εάν ο μόνος τρόπος να τα δεχθούν είναι με την προσθήκη γεύσεων, τότε τους τα προσφέρουμε με ασφάλεια αρκεί να είναι προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και μέτριες ποσότητες πρόσθετων σακχάρων. Η κατανάλωση παγωτών και κέικ είναι αποδεκτή αν γίνεται με σύνεση, δηλαδή μία φορά την εβδομάδα και όχι σε καθημερινή βάση. Μεγαλύτερη προσοχή θέλουν τα υπέρβαρα παιδιά, και να θυμάστε ότι η παιδική μερίδα πρέπει να είναι μικρότερη αυτής των ενηλίκων.
Θυμηθείτε ότι ένα γεύμα για να είναι υγιεινό δεν χρειάζεται ούτε πολύ κόπο ούτε πολύ χρόνο. Ένα σάντουιτς με γαλοπούλα, ένα μήλο ή ένα ποτήρι γάλα είναι αρκετά γρήγορα και υγιεινά.

Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις μπορεί να βάζουν εμπόδια στην καλή διατροφή του παιδιού. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση >22ώρες/εβδ ή >3ώρες/ημέρα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα. Τα παιδιά σ’ αυτή την ηλικία είναι πολύ δεκτικά σε διαφημίσεις για γλυκά αλλά και ιδιαίτερα επιρρεπή στα κεράσματα από συγγενικά πρόσωπα. Η παχυσαρκία είναι ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα στην Αμερική αλλά και στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε ενήμεροι για το τι τρώει το παιδί στο σπίτι αλλά και έξω από αυτό.


Γράφει η Ειρήνη Γιαννάτου
Παιδίατρος, Επιμελήτρια Α' Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών
Ειρήνη Γιαννάτου 

Πηγή: www.paidiatriki.gr

 kalosdaskalos.blogspot.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου