11 Οκτ 2012

Ο δήμος Μεγάρων έκλεισε δύο ημέρες τα σχολεία

Διαμαρτυρία μαθητών και γονέων στην Περιφέρεια Αττικής
Για την μεταφορά μαθητών
Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν εκατοντάδες μαθητές και γονείς από τα Μέγαρα, Νέα Πέραμο και Ασπρόπυργο για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Αττικής η οποία έχει και την σχετική αρμοδιότητα και ευθύνη, το πρωί της 10/10/2012.
Από το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς δεν μεταφέρονται οι μαθητές προς και από τα σχολεία όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι μεταφορείς παραμένουν απλήρωτοι για τα έτη 2010 και 2011 ενώ επιπροσθέτως επιβάλλεται «κούρεμα» των χρεών κατά 37%.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και ενώ τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Μέγαρα και την Νέα Πέραμο παραμένουν κλειστά κατά το διήμερο 9-10 Οκτωβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ίδιο σκοπό.
Συγκεντρωμένοι μαθητές έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Αττικής
 
Αιρετά στελέχη της διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων συμπαραστάθηκαν, με την φυσική παρουσία τους , στα αιτήματα των μαθητών και των γονέων
Παρευρέθηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Ένωση Πολιτών Γρηγόρης Σταμούλης και Λαϊκή Συσπείρωση Αντώνης Χοροζάνης
Το πρόβλημα της μη μεταφοράς των μαθητών αυτή την περίοδο είναι γνωστό και οι εποπτώσεις του υφίστανται σε όλη την Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα χρήματα για την μεταφορά των μαθητών, η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω των γραφειοκρατικού τύπου αγκυλώσεων οι οποίες χαρακτηρίζουν το Ελληνικό Δημόσιο οι λειτουργοί του οποίου βρίσκουν χίλιες δυό νόμιμες ή νομιμοφανείς δικαιολογίες έτσι ώστε να καθυστερεί η απελευθέρωση των χρημάτων
Οι μαθητές με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την παιδεία – ΟΧΙ κλειστά σχολεία» εξέφρασαν την διαμαρτυρία και την απαίτησή τους να αποκατασταθεί το πρόβλημα της μεταφοράς τους αφού η κατάσταση έχει δημιουργήσει διακρίσεις και αποκλεισμού εις βάρος τους.
Η αντιπεριφερειάρχης επί των οικονομικών, Λ. Βασιλάκου, πριν δεχτεί την επιτροπή αντιπροσώπων των διαμαρτυρομένων στο γραφείο της, μίλησε προς τους συγκεντρωμένους. Στο πλάι ο Γρηγόρης Σταμούλης ενώ πίισω της είναι ο Δήμαρχος Μεγαρέων και η Αντιδήμαρχος Κατερίνα Ψαρουλάκη
Στη συγκέντρωση παρυρέθηκε επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Μεγαρέων Άγγελος Μακρυγιάννης
Στην αίθουσα συσκέψεων με την Αντιπεριφερειάρχη Λιλίκα Βασιλάκου
Από δεξιά, Ιωάννης Μαρινάκης, Αντώνης Ρήγας, Αντώνης Χοροζάνης, Γρηγόρης Σταμούλης. Στο βάθος ο πρόεδρος του ΣΓΚ 1ου Λυκείου Νέας Περάμου και ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής
Στο βάθος ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου. Στο μέσον ο Ιερόθεος Οικονόμου, πρόεδρος του ΣΓΚ 5ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων
Σε υποστήριξη των μαθητικών αιτημάτων έσπευσαν οι Δήμαρχοι Μεγαρέων και Ασπροπύργου Γιάννης Μαρινάκης και Νίκος Μελετίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, προεδρεία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και εκπρόσωποι των δασκάλων και των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης.
Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Δημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους, εκπροσώπους γονέων και κηδεμόνων καθώς και εκπροσώπους των συνδικάτων ΔΟΕ και ΕΛΜΕ συνάντησαν την Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Λιλίκα Βασιλάκου, εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους για την κατάσταση και ζήτησαν να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα ώστε να μην αποκλείονται μαθητές από τα σχολεία και να δημιουργούνται διακρίσεις μεταξύ των μαθητών.
Ο δήμαρχος Μεγαρέων Γιάννης Μαρινάκης, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο για σχολικά θέματα Αντώνη Ρήγα, επεσήμανε ότι την ευθύνη για την συγκεκριμένη εξέλιξη έχει το Υπουργείο Οικονομικών και ότι από τη σημερινή συγκέντρωση θα πρέπει να προκύψει ένας ισχυρός πόλος πρωτοβαθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης ο οποίος θα ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα λύση.
Ο Γρηγόρης Σταμούλης, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Ένωση Πολιτών ζήτησε από την κ. Βασιλάκου να μεριμνήσει ώστε να υπάρξει ρεαλιστική και πραγματοποιήσημη λύση στο πρόβλημα.
Ο Αντώνης Χοροζάνης, Δημοτικός Σύμβουλος επικεφαλής του συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση ζητησε την δημιουργία κρατικού φορέα ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την μεταφορά των μαθητών.
Ο εκπρόσωπος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Θανάσης Κικινής χαρακτήρισε ως αδιανόητη την κατάσταση, έστω και εν μέσω κρίσης, μερίδα των μαθητών να στερείται την δυνατότητα πρόσβασης στα σχολεία τους.
Ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Δημ. Καρυώτης εξέφρασε την άποψη ότι με τέτοια αντιμετώπιση, η παιδεία οδηγείται στην προ του 1960 κατάσταση.
Την ρεαλιστική της άποψη διατύπωσε η αντιπεριφερειάρχης Λιλίκα Βασιλάκου η οποία αφού χρέωσε την ευθύνη του αδιεξόδου στην πολιτεία, περιέγραψε τα αίτια του προβλήματος τα οποία βρίσκονται στην αδυναμία του κράτους να δράσει αποτελεσματικά και να δώσει λύση σε σημαντικά ζητήματα της παιδείας.
Χαρατηριστικά ανέφερε «κάθε χρόνο υπάρχει πρόβλημα στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς», προσθέτοντας ότι .χαρακτηριστικά ότι η Περιφέρεια και οι Δήμοι είναι στην ίδια πλευρά και ότι ο πραγματικός αντίπαλος είναι η κρατική αδυναμία.
Τόνισε ότι υπεύθυνο για το αδιέξοδο είναι αποκλειστικά το Υπουργείο Οικονομικών και κάλεσε τους παρισταμένους να παρευρεθούν στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα, η οποία πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο Οικονομικών με διοργανωτές συλλογικούς φορείς από την Ανατολική Αττική.
Οι κινητοποιήσεις στον Δήμο Μεγαρέων αναστέλλονται έως την Παρασευή 12/10 ενώ σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει ρύθμιση θα επαναληφθούν εντονότερες την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου