6 Ιουν 2012

Πως ξεπερνιέται ο θυμός;



stress_004















Αν θέλεις να ξεπεράσεις το θυμό, χρειάζεται να κατανοήσεις τι τον πυροδοτεί.
Αν κατακλύζεσαι από θυμό και χάνεις τον έλεγχο, θα πρέπει να διαχειριστείς το θυμό πριν σε κυριεύσει. Όταν επίκειται θυμός, μπορείς να αντιληφθείς τις αλλαγές στο σώμα σου: η αδρεναλίνη ξεχύνεται, οι παλάμες ιδρώνουν και η καρδιά χτυπάει γρήγορα.

Αυτά τα συμπτώματα μοιάζουν μ’ αυτό που βιώνεις όταν φοβάσαι κι αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί ο θυμός πηγάζει από ένα φόβο ότι δεν έχεις τον έλεγχο, ότι σε αγνοούν, ότι δεν σ’ αγαπούν και ότι δεν είσαι ασφαλής.
Το να αναγνωρίσεις τη ρίζα του θυμού, θα βοηθήσει πάρα πολύ την κατάσταση.
Αρκετοί άνθρωποι είναι θυμωμένοι με τον εαυτό τους. Βασανίζονται από αρνητικές σκέψεις: νομίζουν ότι είναι κακοί, ανάξιοι, ανίκανοι κοκ. Αν σου συμβαίνει αυτό, τότε την επόμενη φορά που θα βασανίζεσαι από μια αρνητική σκέψη, χρειάζεται να βρεις κάποια ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για να την στηρίξεις. Αν δεν βρεις τίποτα, αμφισβήτησε σοβαρά τη σκέψη αυτή και προχώρησε σε άλλη κατεύθυνση άμεσα. Η ζωή είναι πολύ μικρή, γι’ αυτό μη χάνεις χρόνο σε ασήμαντες σκέψεις.
Κάποιες φορές νομίζουμε ότι η ζωή είναι άδικη και ότι όλος ο κόσμος συνωμοτεί εναντίον μας.
Έτσι έχουμε την παρόρμηση να πολεμήσουμε οτιδήποτε στέκεται στο δρόμο μας. Το να ξεθυμαίνουμε στους άλλους ανθρώπους και στον κόσμο μπορεί να φαίνεται σαν μια γλυκιά εκδίκηση, αλλά δεν κερδίζουμε τίποτα όταν τους πληγώνουμε συναισθηματικά και σωματικά. Η ζήλεια, η κλοπή και ο χειρισμός των ανθρώπων με συναισθηματικό εκβιασμό, είναι ενδεχόμενα της ζωής. Αν συμβεί κάτι απ’ αυτά σε σένα, μπορεί να μην είναι εύκολο να συγχωρήσεις τους ανθρώπους γιατί κουβαλάς συνεχώς τη μνησικακία που σου θυμίζει τα λάθη τους.
Από την  άλλη μεριά, με το να καταπνίγεις υπερβολικά το θυμό σου, πληγώνεις τον εαυτό σου και συχνά οι άλλοι δεν έχουν ιδέα ότι οι πράξεις τους σε θύμωσαν. Έτσι μπορεί να συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια πράγματα και να παραμένουν ανυποψίαστοι για τα συναισθήματά σου. Η καλύτερη τακτική είναι να εκφράζεις το θυμό σου με υγιή τρόπο: να λες αυτό που σ’ ενοχλεί και να ζητάς αυτό που θέλεις από τους άλλους. Έτσι δίνεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να είσαι αληθινός και ευχαριστημένος και στις σχέσεις σου να γίνουν ουσιαστικές.
Ο καταπιεσμένος θυμός μπορεί να ξεσπάει όταν πιείς πολύ αλκοόλ, οπότε για να ελέγξεις τα συναισθήματά σου θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσεις το θέμα του ποτού.
Τι μπορείς να κάνεις όταν ανεβαίνει η αδρεναλίνη και νιώθεις έντονο θυμό;
Χρειάζεται να βρεις μια υγιή διέξοδο ώστε να απελευθερωθεί ο θυμός. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα έντονα σπορ βοηθούν στην απελευθέρωση της πλεονάζουσας ενέργειας του θυμού, π.χ. κολύμπι, ρακέτες, μπάσκετ, ή τρέξιμο στο διάδρομο σε γρηγορότερο ρυθμό.
Αυτοί που είναι ανταγωνιστικοί και νιώθουν υπερβολικό θυμό, είναι καλό να επιδίδονται σε κάποιο ατομικό σπορ για να αποφύγουν αψιμαχίες που θα αύξαναν περισσότερο το θυμό. Τέτοια ατομικά σπορ είναι να χτυπάς μπάλες, να παίζεις μόνος σου ρακέτα, τένις, να ρίχνεις βολές στο μπάσκετ.
Επίσης χρειάζεται να βρεις χαλαρωτικές και ηρεμιστικές φυσικές δραστηριότητες. Αντί να βρίσεις τους άλλους όταν θυμώσεις, μπορείς να γράψεις τις βρισιές σ’ ένα χαρτί και μετά να το σκίσεις.
Παναγιώτα ΚυπραίουΨυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων
Τάσου Ισαάκ 1Α, Μαρούσι
Τηλ:  2106105379, 6974795527
Website:   www.psychotherapeia.net.gr

kalosdaskalos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου