5 Ιουν 2013

Με νότες και... σκούπες για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με νότες και... σκούπες για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος











Με θέμα «Think.Eat.Save» εορτάζεται εφέτος η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία καθιερώθηκε το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την ανάγκη ανάληψης θετικής δράσης από τον κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στοίχημα του εφετινού εορτασμού της 5ης Ιουνίου 2013 είναι να ενθαρρυνθεί κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης ώστε να μειώσει το διατροφικό του αποτύπωμα στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, κάθε χρόνο σπαταλώνται 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, όση είναι δηλαδή η παραγωγή όλης της υποσαχάριας Αφρικής, τη στιγμή που ένας στους επτά ανθρώπους στον κόσμο πέφτει για ύπνο πεινασμένος και περισσότερα από 20.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα. Το γεγονός ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται συνιστά μια τεράστια διαρροή φυσικών πόρων.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως εμείς για να μειώσουμε το διατροφικό μας αποτύπωμα στο περιβάλλον; Να επιλέγουμε, για παράδειγμα, τρόφιμα που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, όπως τα οργανικά για την παραγωγή των οποίων δεν χρησιμοποιούνται χημικά ή τοπικές ποικιλίες που δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν ημέρες για να φτάσουν στο πιάτο μας.

Η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στο περιβάλλον δεν περιορίζεται φυσικά στις διατροφικές συνήθειες, αλλά έχει να κάνει με όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής. Τη σχέση αυτή θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι Αθηναίοι σε μια διάλεξη με τίτλο «Άνθρωπος και Περιβάλλον. Μια διαχρονική σχέση αλληλεξάρτησης» την οποία θα δώσει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα. Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο των Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων Φιλοσοφίας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Κωνσταντίνου Νιάρχου.

«Κάνε Στάση στο Τραμ»

Δράση για τον τερματισμό της υπεραλίευσης διοργανώνουν την Τετάρτη 5 Ιουνίου το MedAsset και η ΣΤΑΣΥ ΑΕ στις 10.00-13.00 στη στάση του τραμ «Αγγέλου Μεταξά» στη Γλυφάδα. Επιβατικό κοινό και διερχόμενοι θα ενημερωθούν από εθελοντές της οργάνωσης να συμμετάσχουν στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία Paint-a-Fish, ζωγραφίζοντας πολύχρωμα ψάρια τα οποία θα προστεθούν στο εικονικό αλιευτικό απόθεμα της εκστρατείας στην ιστοσελίδα paintafish.org.

Για την ευαισθητοποίηση του επιβατικού κοινού σε τραμ, ΗΣΑΠ και μετρό, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ προβάλλει για δεύτερη συνεχή χρονιά στις οθόνες των σταθερών συγκοινωνιών το κοινωνικό μήνυμα του MEDASSET «Εσύ Καταλαβαίνεις τη Διαφορά. Η Χελώνα Όχι».

Παράλληλα, η ΣΤΑΣΥ έχει προγραμματίσει άλλες δύο δράσεις στον σταθμό «Σύνταγμα» του μετρό. Την Τετάρτη από τις 10.00 ως τις 14.00 η κοινωνική ανθρωπολόγος, συγγραφέας, εικαστικός και instructor «Origami» Μυρτώ Δημητρίου θα καλεί τους διερχόμενους επιβάτες να συμμετάσχουν στην κατασκευή χάρτινων δημιουργιών, με θέματα που σχετίζονται με τα μέσα σταθερής τροχιάς, το ποδήλατο και το περιβάλλον. Από τις 5 ως τις 9 Ιουνίου στο ίδιο μέρος θα φιλοξενηθεί το έργο-εγκατάσταση «Ποιητικές Διαδρομές» του ζωγράφου Ηλία Παπανικολάου. Το θέμα του είναι «Εναλλακτική Μετακίνηση – Περιβάλλον» στο οποίο δώδεκα καμβάδες μετατρέπονται σε δώδεκα βαγόνια, που τα διαπερνά μια σειρά ποδηλάτων.

Δράσεις «πράσινης» ενημέρωσης

Σε πάρκα, πλατείες και ανοιχτούς χώρους θα υποδεχθούν τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες οι δήμοι και άλλοι τοπικοί φορείς για να μοιραστούν μαζί τους τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Στο Πάρκο Δρακοπούλου στα Άνω Πατήσια, το απόγευμα της Τρίτης, ο Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματιών «Αλυσίδα» υποδέχεται τα παιδιά με μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα την οικολογία. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν συμμετέχοντας σε υπαίθρια παιχνίδια, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν για το περιβάλλον και τον εθελοντισμό. Την εκδήλωση θα ντύσουν μουσικά το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του δήμου Αθηναίων, καθώς και το Athens Art Network με τον Μάριο Στρόφαλη στο πιάνο και τον Κώστα Βλαχόπουλο στη χρωματική φυσαρμόνικα.

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επέλεξαν συμβολικά η Περιφέρεια Αττικής και το GRECOFESTIVAL γαι την επίσημη έναρξη του 1ου μουσικού φεστιβάλ για το περιβάλλον στη χώρα μας. Στην εναρκτήρια εκδήλωση που θα γίνει στο Πεδίον του Άρεως θα παρουσιαστούν το επίσημο τραγούδι του φεστιβάλ με τίτλο «Το ταξίδι της ευθύνης», η αφίσα καθώς και το σύνολο της καμπάνιας την οποία επιμελήθηκαν σπουδαστές διαφόρων ειδικοτήτων του ΙΕΚ Ακμή. Τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης, η οποία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, θα φροντίσουν οι MUFFINS και δύο συγκροτήματα σπουδαστών του ΙΕΚ.

Αναγνωρίζοντας την αξία της ανακύκλωσης ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει αυτές τις ημέρες «Φεστιβάλ Ανακύκλωσης» σε συνεργασία με την Εταιρεία Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι. Οι πόρτες του φεστιβάλ θα είναι ανοιχτές μέχρι και την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013 από τις 10 το πρωί ως τις 9.30 το βράδυ. Οι πολίτες θα έχουν ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διαδικασία της ανακύκλωσης και τη χρήση των εναλλακτικών συστημάτων διαχείρισης, ενώ μπορούν να ανακυκλώσουν και ηλεκτρικές μικροσυσκευές που έχουν στο σπίτι τους. Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ της Τετάρτης συναυλία του συγκροτήματος Imam Baildi με ελεύθερη είσοδο.

Σε ένα μεγάλο πάρτι με σύνθημα «Ζω οικολογικά, καθημερινά!» προσκαλεί για τρίτη χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης τους πολίτες από την Τετάρτη 5 μέχρι και την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, ώρες 10.00 - 21.00, στο πάρκο Πεδίο του Άρεως (Ανθοκομικής). Το πρόγραμμα του Green Party 2013 είναι αφιερωμένο ειδικά για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην τρίτη ηλικία. Οι επόμενες ημέρες είναι αφιερωμένες η καθεμιά σε ένα ξεχωριστό θέμα, όπως η ανακύκλωση, οι ενεργοί πολίτες και η θάλασσα. Το πενθήμερο ενημέρωσης περιλαμβάνει οικολογικά εργαστήρια, παιδικά εργαστήρια με ανακυκλώσιμα υλικά, συναυλίες, χορό, κινηματογράφο, κυνήγι θησαυρού. Δεν θα λείψει φυσικά ο καθιερωμένος διαγωνισμός «Green Party» μέσα από τον οποίο θα αναδειχθούν τα πιο πράσινα μπαλκόνια ή αυλές της πόλης και οι καλύτερες ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με την ΚΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και με τη βοήθεια εθελοντών που πιστεύουν ότι «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολιτισμός». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα καθαρισμού αρχαιολογικών χώρων ξεκινώντας από την Τετάρτη στις 7.30 το πρωί από τις Αστικές Πύλες στην είσοδο της πόλης. Ακολουθεί την Πέμπτη το Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο του Πειραιά, την Παρασκευή θα καθαριστεί η πλατεία Τερψιθέας και, τέλος, το Σάββατο το Κονώνειο Τείχος. Το ραντεβού καθημερινά δίδεται στις 7.30 το πρωί.

Όχι σκουπίδια και πλαστικά σε θάλασσες και εξοχές

Μαθητές από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης καλούνται να παραδώσουν «Μια ζωγραφιά, ένα μήνυμα» στον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γεώργιο Τσαμασλή καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για το περιβάλλον. Την εκδήλωση διοργανώνει την Τετάρτη 5 Ιουνίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 18.00 στους κήπους της Περιφέρειας (Βασιλίσσης Όλγας 198). Εκεί τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μαγειρέψουν βιολογική προϊόντα με τον σεφ Ευτύχη Μπλέτσα, ενώ θα μάθουν να σκιτσάρουν το περιβάλλον με τον σκιτσογράφο Δημήτρη Νικολαΐδη. Επίσης ειδικοί θα ενημερώσουν τους μαθητές για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση, ενώ θα μάθουν πώς γίνεται η διαχείριση μπαταριών σε ειδικούς κάδους, όπου θα μπορούν να τοποθετήσουν τις παλιές μπαταρίες που έχουν στο σπίτι.

Με πολύ παιχνίδι θα υποδεχθεί ο Δήμος Διονύσου το πρωί της Τετάρτης στις 9.30 τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων του δήμου στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Μεταμόρφωση του Σωτήρος στη Σταμάτα. Μέσα από πλήθος δράσεων οι αυριανοί πολίτες θα ενημερωθούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και για θέματα ανακύκλωσης. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στις 12.30 το μεσημέρι.

Σε συμβολικό καθαρισμό παραλιών θα προχωρήσουν πολλοί παραθαλάσσιοι δήμοι σε συνεργασία με σχολεία για να θυμίσουν με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ότι μπορούμε οι ίδιοι να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον. Έτσι, ο Δήμος Χανίων διοργανώνει σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και τα δημοτικά σχολεία της πόλης τον καθαρισμό της παραλίας των Αγίων Αποστόλων. Οι μικροί μαθητές θα φιλοτεχνήσουν πινακίδες με συνθήματα και ζωγραφιές για την καθαριότητα των ακτών. Τέλος, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο εργαζομένων ΟΤΕ θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του Κουμ Καπί, την ίδια ημέρα στις 18.30. Μισή ώρα αργότερα, στον δημοτικό κινηματογράφο «Κήπος» θα βραβευθούν τα σχολεία που συμμετείχαν σε φυτεύσεις και καθαρισμούς χώρων πρασίνου, αλλά και οι διακριθέντες στο διαγωνισμό για το πιο πράσινο μπαλκόνι και τον καλύτερο κήπο.

Στην παραλία της Στάμνας δίνει ραντεβού στις 10 το πρωί της Τετάρτης ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου στο πλαίσιο της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο». Σε συνεργασία με το σωματείο ΠΡΟ.ΤΕ.Κ.Τ.Α. Μεσολογγίου, το δημοτικό σχολείο Στάμνας, το 3ο δημοτικό σχολείο Αιτωλικού και εθελοντές θα καθαρίσουν την παραλία με σακούλες και γάντια που θα διανείμουν οι διοργανωτές. Συγχρόνως, η δημοτική αρχή και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλίας διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο. Στον χώρο θα λειτουργεί έκθεση με έργα και κατασκευές μαθητών με θέμα «Το περιβάλλον», επισκέψιμη κατά τις απογευματινές ώρες. Θα παρουσιαστούν θεατρικά αποσπάσματα περιβαλλοντικού περιεχομένου, ποιήματα και τραγούδια από μαθητές σχολείων.

Στο Άλσος «Μπαρουτάδικο» δίνει ραντεβού ο Δήμος Αιγάλεω το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 10.00 το πρωί. Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας Περιβάλλοντος καλεί τοπικούς φορείς, συλλόγους, σχολεία και κατοίκους να δώσουν το «παρών» για την προστασία και ανάδειξη του στολιδιού της πόλης.

Με μια εκδήλωση στον Υγρότοπο της Βραυρώνας από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κλείνουν οι εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013. Το ραντεβού δίδεται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνας. Το πρόγραμμα της ημέρας θα περιλαμβάνει υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας, περιήγηση, περιβαλλοντικά παιχνίδια και απελευθέρωση πουλιών.
Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου