30 Νοε 2012

20λεπτο ψηφιακό τεστ ανιχνεύει παιδιά με ροπή προς την κατάθλιψη


Βρετανοί ψυχίατροι σχεδίασαν ένα νέο τεστ που εντοπίζει παιδιά προ-εφηβικής ηλικίας που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές άγχους.  

Η κατάθλιψη και οι αγχωτικές διαταραχές είναι ασθένειες που επιφέρουν τεράστιες δαπάνες στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το συγκεκριμένο τεστ διαρκεί μόλις 20 λεπτά και η ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που το σχεδίασε υποστηρίζει ότι η έγκαιρη διάγνωση σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να προλάβει την εξέλιξη της ασθένειας ή να συμβάλει σε αποτελεσματικότερη θεραπεία.  
«Όσο περισσότερα λάθη κάνουν στο τεστ, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος», λέει ο Ian Goodyer, καθηγητής Παιδοψυχιατρικής και Ψυχιατρικής εφήβων και επικεφαλής της έρευνας. Αρχικές μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά με το χαμηλότερο σκορ είχαν δύο έως οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη ένα χρόνο αργότερα. «Δεν γνωρίζτλσετουμε με σιγουριά αν το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δείκτης πρόβλεψης, αλλά η όλη μελέτη είναι αρκετά ικανοποιητική για να γίνει σε ευρεία κλίμακα.»  
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Guardian, το τεστ αποκαλύπτει δυσκολίες που έχουν ορισμένοι άνθρωποι στην επεξεργασία συναισθηματικών δεδομένων. Οι δυσκολίες αυτές καταδεικνύουν ροπή στην ανάπτυξη ψυχικών νοσημάτων.   Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στη Βρετανία εμφανίζει κάποια ψυχολογική διαταραχή, με πιο συχνές αυτές τις δύο. Η Barbara Sahakian, καθηγήτρια Κλινικής Νευροψυχολογίας και μέλος της ομάδας παρατηρεί: «Η έγκαιρη και αποτελεσματική διάγνωση της κατάθλιψης μπορεί να την αποτρέψει από το να εξελιχθεί σε χρόνια.» Τα 3/4 των περιστατικών χρόνιας κατάθλιψης εμφανίζονται πριν την ηλικία των 24.  
Για το σχεδιασμό του τεστ, γενετικές έρευνες έγιναν σε αγόρια και κορίτσια 15 έως 18 ετών σε σχολεία του Κέιμπριτζ και του Σάφολκ για να προσδιοριστούν τα αλληλόμορφα ενός συγκεκριμένου κληρονομήσιμου γονιδίου. Το γονίδιο 5-HTTLPR συνδέεται με την ευαισθησία προς τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα και υπάρχει σε δύο τύπους. Άτομα ομοζυγωτικά προς τον «κοντό» τύπο είναι πιο ευαίσθητα και πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη, ενώ οι ομοζυγώτες προς τον «μακρύ» τύπο είναι λιγότερο ευαίσθητοι. Τα ετεροζυγωτικά άτομα παρουσιάζουν ενδιάμεσες αντιδράσεις.  
Ακολούθησαν συζητήσεις με τους γονείς των παιδιών, κυρίως τις μητέρες για να αξιολογηθούν τα πρώτα χρόνια ζωής τους. Καταγράφηκαν οι περιπτώσεις που γίνονταν επαναλαμβανόμενοι καβγάδες και γενικά υπήρχε λεκτική, συναισθηματική ή σωματική βία μεταξύ των γονέων, πριν από την ηλικία των 6 χρόνων των παιδιών.   Έπειτα, οι επιστήμονες έθεσαν στα παιδιά ερωτήσεις στις οποίες έπρεπε να δώσουν γρήγορες απαντήσεις, για παράδειγμα αν βρίσκουν θετικό αρνητικό ή ουδέτερο το περιεχόμενο λέξεων όπως «χαρούμενος» ή «αποτυχία». Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παιδιά ομοζυγωτικά στο «κοντό» γονίδιο που μεγάλωναν σε ασταθές οικογενειακό περιβάλλον είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στο τεστ και ήταν αυτά που διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης.  
Αν το τεστ αποδειχθεί αποτελεσματικό, τα ευάλωτα παιδιά θα μπορούν να βοηθηθούν. Οι θεραπείες θα τους διασπούν την εστίαση στα αρνητικά στοιχεία της ζωής τους και οικογενειακές συνεδρίες θα επιχειρούν να βελτιώσουν το περιβάλλον όπου μεγαλώνουν.

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου