25 Οκτ 2012

Δεκτά στα σχολεία της Σουηδίας τα παιδιά μεταναστών χωρίς χαρτιά

Τα παιδιά μεταναστών χωρίς χαρτιά θα μπορούν πλέον να φοιτούν στα σχολεία της Σουηδίας από την 1η Ιουλίου 2013, ανακοίνωσε την Τετάρτη η σουηδική κυβέρνηση,
παρουσιάζοντας ένα νομοσχέδιο το οποίο συντάχθηκε σε συμφωνία με το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Πράσινους.


Στη Σουηδία, όπου για οποιαδήποτε συναλλαγή με το κράτος απαιτείται ένας προσωπικός αριθμός ταυτότητας τον οποίο δεν έχουν οι μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής, το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν ισχύει για τα παιδιά των μεταναστών αυτών.

Βάσει του νόμου, τα σχολεία έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν την αστυνομία αν υπάρξει αίτημα φοίτησης από κάποιο παιδί χωρίς άδεια παραμονής.

Η νέα νομοθεσία θα ακυρώσει αυτή την υποχρέωση των σχολείων, όμως δεν θα καταστήσει υποχρεωτική την εκπαίδευση για τα παιδιά χωρίς χαρτιά.

«Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο και το δικαίωμά τους πρέπει να κατοχυρωθεί νομικά», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Γιαν Μπγιόρκλουντ.

Για τα παιδιά χωρίς χαρτιά το να πηγαίνουν στο σχολείο «σημαίνει ότι ζουν κανονικά, φέρνει μια σταθερότητα, μια καθημερινότητα σε μια ύπαρξη συχνά επισφαλή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος των Πρασίνων υπεύθυνη για μεταναστευτικά θέματα Μαρία Φερν.

Η σουηδική κυβέρνηση έχει προβλέψει έναν προϋπολογισμό ύψους 50 εκατομμυρίων κορωνών (5,7 εκατομμυρίων ευρώ) από το 2014 για να βοηθήσει τις κοινότητες που θα υποδεχθούν τα παιδιά αυτά, ενώ για το 2013 προβλέπεται η διάθεση 25 εκατομμυρίων κορωνών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το νομοσχέδιο αυτό αφορά 2.000 με 3.000 παιδιά.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου