31 Αυγ 2012

Πέφτουν 15% οι τιμές σε κυλικεία σχολείων


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Ανάσα» στα οικογενειακά εισοδήματα καθώς και σήμα στην αγορά στέλνει η κυβέρνηση προχωρώντας σε μειώσεις πάνω από 15% στις ανώτατες τιμές πώλησης του εμφιαλωμένου νερού και των μικρών γευμάτων στα κυλικεία των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, των νοσοκομείων, των αεροδρομίων, πλοίων καθώς και άλλων δημόσιων χώρων. 


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς αναμένεται να προχωρήσει σε χαμήλωμα του «πλαφόν» στις τιμές που ισχύουν για τα εμφιαλωμένα νερά, τα τοστ, τα σάντουιτς, τις τυρόπιτες, τα κουλούρια και τους καφέδες. 

Οι ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν σήμερα ίσως και αύριο. Πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σκορδάς παίρνει αυτήν την απόφαση σε μία προσπάθεια να ανακουφίσει οικονομικά κυρίως τους γονείς των μαθητών και φοιτητών, οι οποίοι λόγω της κρίσης ψάχνουν να εξοικονομήσουν ακόμη και το 1 ευρώ. 

Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε μετά από τιμοληψίες πως στην αγορά μεγάλες αλυσίδες έχουν διαμορφώσει τις τιμές τους σε επίπεδα, τα οποία είναι χαμηλότερα από αυτά που ορίζει η αγορανομική διάταξη για τις ολιγοπωλιακές και γενικά τις κλειστές αγορές. 

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναμένεται να εκδώσει νέα αγορανομική διάταξη με την οποία θα ορίζονται νέες μειωμένες τιμές στα εμφιαλωμένα νερά τα οποία σήμερα πωλούνται με 0,50 ευρώ τα 500ml (μισού λίτρου), στις τυρόπιτες και σπανακόπιτες που διατίθενται με «πλαφόν» 1,30 ευρώ και στα κουλούρια με τιμή 0,50 ευρώ. Γεύματα τα οποία πωλούνται από τα κυλικεία των σχολείων. 

Καταλυτικό ρόλο επίσης για αυτήν την απόφαση έπαιξαν και τα κρούσματα υποσιτισμού μαθητών καθώς οι γονείς τους είτε ήλθαν αντιμέτωποι με την ανεργία ή με μειώσεις στους μισθούς τους. 

Μειώσεις τιμών, όμως, αναμένονται και στα ροφήματα και γεύματα που πωλούνται επίσης με ανώτατες τιμές στα κυλικεία νοσοκομεία, πλοίων, αεροδρομίων και άλλων ολιγοπωλιακών αγορών. Εκεί για τους καφέδες έχουν καθοριστεί τιμές 1,6 ευρώ, πλην του εσπρέσο ο οποίος πωλείται προς 1,70 ευρώ. Και σε αυτές τις περιπτώσεις φυσικά εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης ακόμη και στα εμφιαλωμένα νερά. Οι τιμές δεν αποκλείεται να επανακαθοριστούν και για τους καφέδες. 


Η κίνηση αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης έχει σαν στόχο να στείλει κι ένα μήνυμα στην υπόλοιπη αγορά. 

Μικρά καταστήματα, καφέ καθώς και πολλές επιχειρήσεις εστίασης, πλην των μεγάλων αλυσίδων, συνεχίζουν να πωλούν με υψηλές τιμές τοστ, καφέδες και εμφιαλωμένα νερά. Με τις μειώσεις των τιμών το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να συμπαρασύρει και την υπόλοιπη αγορά σε ένα κύμα μειώσεων. 

Βέβαια, οι αλυσίδες ταχείας εστίασης έχουν προχωρήσει σε ανάλογες μειώσεις, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις αυτές έχουν το χαρακτήρα των προσφορών. Δηλαδή διαρκούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και για συγκεκριμένα γεύματα κάθε φορά. 

 Πηγή : Ημερησία
 
kalosdaskalos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου