3 Ιουλ 2012

Μεγάλη αύξηση της ρατσιστικής βίας βλέπει ο ΣτΠ

Έντονα ανησυχητικό είναι το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, η οποία αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Η ανησυχία έχει να κάνει τόσο στον αριθμό των περιστατικών που συνεχώς αυξάνεται όσο και στο είδος της βίας που ασκείται εναντίον αλλοδαπών στη χώρα μας.

Τα παραπάνω αναφέρει έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος αναλαμβάνει πρωτοβουλία διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς.

Η ανεξάρτητη αρχή, στο πόρισμά της κάνει λόγο για οργανωμένη και συστηματική δράση ακραίων ομάδων, οι οποίες επιτίθενται σε μέλη ευπαθών ή αποκλεισμένων κοινωνικά ομάδων. Μάλιστα οι ίδιοι επικαλούνται το αίσθημα ανασφάλειας πολλών πολιτών.

«Η ανοχή ή ακόμη και η μερική έστω αποδοχή των ενεργειών αυτών από τμήματα του πληθυσμού», τονίζει ο Συνήγορος, «εντείνει τον προβληματισμό για το φαινόμενο». Η αρχή, καλεί τους αρμόδιους φορείς «να μην επιτρέψουν την ανάπτυξη οργανωμένων εγκληματικών θυλάκων οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα κενά που δημιουργεί η ολιγωρία ή και αδράνεια του κρατικού μηχανισμού».

Οι επιθέσεις, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη γίνονται από ομάδες με ακραία ιδεολογικά χαρακτηριστικά, που επιδίδονται σε μία γενικευμένη «αυτοδικία» με πρόσχημα την ασφάλεια των πολιτών.

«Η χρήση βίας πλήττει θεμελιώδη δικαιώματα και απειλεί να οδηγήσει σε ένα "φαύλο κύκλο" κλιμάκωσης των βίαιων περιστατικών ένθεν κακείθεν και πρόκλησης ομαδικών συγκρούσεων, με τελικό αποτέλεσμα τη σοβαρή διασάλευση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης» τονίζεται.

«Η ανεξάρτητη αρχή», καταλήγει ο Συνήγορος του Πολίτη, «έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη λήψης συνδυαστικών μέτρων και συντονισμένων ενεργειών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ρατσιστικής βίας, καθώς και των αιτίων που το προκαλούν, ιδίως σε περιοχές στις οποίες ομάδες του πληθυσμού που έχουν περισσότερο πληγεί από την κρίση συμβιώνουν με άλλες κοινωνικά ευάλωτες ομάδες».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου 

Πηγή: www.zougla.gr

kalosdaskalos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου