Οι γονείς χρειάζεται να παραμένουν ήρεμοι και ψύχραιμοι και να μην
αγγίζουν το παιδί ή να μην προσπαθούν να το αγκαλιάσουν για να το
παρηγορήσουν εκτός εάν το παιδί κινδυνεύει να χτυπήσει.
Στην
πραγματικότητα, προσπάθειες των γονιών να βοηθήσουν ή να ησυχάσουν το
παιδί συχνά κάνουν το επεισόδιο χειρότερο και μακρύτερο.Σύμφωνα με τους ειδικούς εάν το παιδί σας εμφανίζει νυχτερινούς τρόμους, είναι σημαντικό να φροντίσετε για την ασφάλειά του στο σπίτι και στον ύπνο, πχ να μην σκοντάψει και χτυπήσει όταν σηκώνεται από το κρεβάτι.
Η ρουτίνα ύπνου μπορεί να βοηθήσει, όπως και συγκεκριμένη ώρα ύπνου. Αντίθετα υπερκόπωση του παιδιού κατά τις τελευταίες ώρες της ημέρας ίσως προκαλέσει συχνότερους νυχτερινούς τρόμους. Οι γονείς δεν πρέπει να δείχνουν το άγχος τους για το θέμα προς το παιδί το επόμενο πρωί, ούτε να συζητούν για το επεισόδιο μπροστά στο παιδί, εκτός εάν θέλει ή ρωτάει εκείνο από μόνο του. Η αντίδραση των γονιών μπορεί να στενοχωρήσει το παιδί και να έχει άγχος όταν πέφτει για ύπνο.
Θα πρέπει να τονιστεί στους γονείς ότι οι νυχτερινοί τρόμοι δεν προκαλούν καμία αναπτυξιακή ή άλλη βλάβη στο παιδί και κάποια στιγμή το παιδί θα τους ξεπεράσει από μόνο του. Είναι συχνοί στα παιδιά και αποτελούν κομμάτι της υγιούς ψυχοκινητικής τους ανάπτυξης.
Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό εάν η συχνότητα των νυχτερινών τρόμων σας προβληματίζει, εάν είναι τόσο έντονοι που υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού, εάν διαταράσσεται συστηματικά ο ύπνος όλης της οικογένειας ή εάν φαίνεται να επηρεάζεται με υπνηλία το παιδί κατά την διάρκεια της ημέρας.
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου
Πηγή: www.zougla.gr
kalosdaskalos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου