Κραυγή αγωνίας υψώνουν εκπαιδευτικοί, γονείς και τοπικές αρχές σε ορισμένες περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης για την ανεξέλεγκτη δράση εξωσχολικών γύρω από γυμνάσια και λύκεια. Σοκ προκαλεί η καταγγελία του διευθυντή του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου της Νεάπολης: «Απείλησαν ότι θα με μαχαιρώσουν, εάν καλέσω την Αστυνομία, ύστερα από ένα επεισόδιο στην αυλή του σχολείου». Οι κλοπές, οι βίαιες επιθέσεις σε μαθητές, οι απειλές και οι καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών κοντά σε σχολεία επαναφέρουν το ζήτημα της φύλαξης και της αστυνόμευσης. «Ξέφραγο αμπέλι» θυμίζουν ορισμένα σχολεία της Θεσσαλονίκης, όπου εξωσχολικοί εκμεταλλεύονται την απουσία σχολικών φυλάκων και δρουν ανενόχλητοι. Μάλιστα, έχουν φτάσει σε σημείο να κλέβουν το χαρτζιλίκι και τα κινητά των μαθητών από τις τσάντες τους, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς. Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη σε λύκειο, στο πρώην Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, την ώρα που τα παιδιά έκαναν γυμναστική. Η αίθουσα διδασκαλίας ήταν κλειδωμένη, αλλά οι δράστες σκαρφάλωσαν και «τρύπωσαν» από το φεγγίτη για να βάλουν... χέρι στις τσάντες. Ομως, αυτό δεν ήταν το μοναδικό συμβάν στο συγκρότημα, όπου φιλοξενούνται επτά σχολεία (Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, ΕΠΑΣ, Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ΙΕΚ) και περίπου 2.000 μαθητές.
Απειλητικό μήνυμα
Το Φλεβάρη εξωσχολικοί επιτέθηκαν σε μαθητή του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Νεάπολης, τον οποίο και ξυλοκόπησαν, όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί. Στην προσπάθειά του να σωθεί ο νεαρός κατέφυγε στο γραφείο του διευθυντή, Κοσμά Κοτίβα, ενώ οι εξωσχολικοί απομακρύνθηκαν προς την έξοδο του συγκροτήματος. Ωστόσο, παρέμειναν στην εξώπορτα και διαμήνυσαν στον κ. Κοτίβα μέσω άλλου μαθητή: «Να πεις στο διευθυντή ότι, αν καλέσει την Αστυνομία, θα τον μαχαιρώσουμε». Αμέσως ο κ. Κοτίβας υπέβαλε μήνυση κατ' αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα της Νεάπολης έχοντας ως μάρτυρα το μαθητή, ενώ ενημέρωσε εγγράφως την προϊστάμενη εκπαιδευτική αρχή, το δήμο, τις ΕΛΜΕ και τους συλλόγους γονέων.
«Απείλησαν ότι θα με μαχαιρώσουν, εάν καλέσω την Αστυνομία, μετά το επεισόδιο στην αυλή», λέει στον «ΑτΚ» ο κ. Κοτίβας, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του και για την ασφάλεια των παιδιών του, καθώς και για την ασφάλεια των μαθητών του. Υστερα από την καταγγελία, το τοπικό συμβούλιο της Νεάπολης άναψε «πράσινο φως» για τη φύλαξη του σχολικού συγκροτήματος, στην περιοχή Στρεμπενιώτη, σε 24ωρη βάση. «Ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση», επισημαίνει ο κ. Κοτίβας τονίζοντας πως το πρωί δεν υπάρχει φύλακας στο συγκρότημα.
Ανησυχία για τις επιθέσεις

Τη μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν τους τελευταίους μήνες οι καταγγελίες για τη δράση εξωσχολικών, οι οποίοι προκαλούν με την επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά τους, αδιαφορούν για τις συστάσεις καθηγητών, όταν εισέρχονται στο συγκρότημα, και δημιουργούν προβλήματα.
Στο τέλος Μαρτίου εξωσχολικός κυνήγησε ένα μαθητή του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και έναν του 1ου ΕΠΑΛ εντός του σχολικού χώρου απειλώντας να τους χτυπήσει. «Κυνήγησε τους μαθητές με μηχανάκι την ώρα που πήγαιναν στο σχολείο. Οταν μπήκαν στην αυλή, ο εξωσχολικός πήδηξε από την περίφραξη και πήγε να τους δείρει. Ο ένας ήρθε στο γραφείο μου για να προφυλαχθεί και ο δεύτερος μαθητής πήγε στο γραφείο του διευθυντή του ΕΠΑΛ», τονίζει η διευθύντρια του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τριανταφυλλιά Σύβακα, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση κατέληξε στην Αστυνομία. Τα κρούσματα επιθέσεων προκαλούν ανησυχία, ενώ οι διδάσκοντες ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία τους και την άμεση τοποθέτηση ενός φύλακα τις ώρες λειτουργίας των σχολείων.
«Ακόμη και να κλειδώσουν οι πόρτες, αυτοί πηδούν τα κάγκελα. Δε γνωρίζεις αν είναι μαθητής ή εξωσχολικός διότι έχουμε πολλά σχολεία στο συγκρότημα. Συνήθως λένε ψέματα ότι είναι μαθητές», εξηγεί η κ. Σύβακα και προσθέτει: «Υπάρχει φύλακας το βράδυ και κάποια απογεύματα. Χρειάζεται το πρωί διότι ο χώρος είναι ανεξέλεγκτος».

«Υποδείξαμε και σημεία όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών»
Την έντονη διαμαρτυρία του για την απουσία επαρκούς αστυνόμευσης εκφράζει ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης με αφορμή την έξαρση των ληστειών, διαρρήξεων σε κατοικίες και καταστήματα της περιοχής, αλλά και των επεισοδίων σε σχολικούς χώρους.
«Είναι σχεδόν επαναλαμβανόμενες οι καταγγελίες της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη δράση συμμοριών πέριξ των σχολείων που φτάνουν στο σημείο ξυλοδαρμών ανήλικων μαθητών ή και σεξουαλικών παρενοχλήσεων μαθητριών, απειλώντας ακόμη και τη σωματική ακεραιότητα των εκπαιδευτικών που καθημερινά γίνονται έντρομοι μάρτυρες επεισοδίων, ακόμα και μέσα στις σχολικές αυλές κατά τις εορταστικές περιόδους. Κατ’ επανάληψη, ενώνοντας τις φωνές μας με τις εκπαιδευτικές και τις μαθητικές κοινότητες, τις σχολικές επιτροπές και τους συλλόγους γονέων ζητήσαμε αυξημένη αστυνόμευση γύρω από τους χώρους αυτούς, ιδίως πέριξ γυμνασίων και λυκείων, ενώ υποδείξαμε και σημεία όπου γίνεται διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλλά δυστυχώς δεν είδαμε αποτέλεσμα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Δανιηλίδης.
«Χρειάζεται καλύτερη περιφρούρηση»
Ελλιπή χαρακτηρίζει την αστυνόμευση σε δρόμους και γειτονιές του δήμου Παύλου Μελά ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Σταυρούπολης, Νίκος Σιδερόπουλος, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη καλύτερης περιφρούρησης των σχολείων. «Γίνονται βίαιες επιθέσεις σε μαθητές για να τους αποσπάσουν το κινητό ή το χαρτζιλίκι. Μέσα στο χειμώνα άγνωστοι διέρρηξαν το Γυμνάσιο της Νικόπολης και άρπαξαν υπολογιστές», επισήμανε ο κ. Σιδερόπουλος, υποστηρίζοντας ότι μετά τις 9 το βράδυ τα σχολεία είναι αφύλακτα.
Οταν δε λειτουργούν τα διδακτήρια, εξωσχολικοί βρίσκουν καταφύγιο σε αυλές ανάβοντας φωτιές για να παίξουν ή να ζεσταθούν και αφήνοντας πίσω τους σπασμένα μπουκάλια και σκουπίδια, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Εξω από λύκεια συχνάζουν νεαροί που προσπαθούν να πλησιάσουν μαθητές για να τους πουλήσουν ναρκωτικά και χάπια», όπως καταγγέλλει ο κ. Σιδερόπουλος εξηγώντας ότι οι καθηγητές και οι σύλλογοι γονέων παρεμβαίνουν όπου μπορούν. «Πρέπει να αυξηθεί η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε μέσα από τη συνεργασία με την ΕΛΑΣ, να γίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος. Επιπλέον, ζητάμε νυχτερινή φύλαξη στα σχολεία», κατέληξε ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Σταυρούπολης.

Εχτισαν τα παράθυρα σε δημοτικό της Μενεμένης
Τρεις φορές εκλάπη πετρέλαιο από σχολεία του Δενδροποτάμου μέσα στο χειμώνα, ενώ οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να χτίσουν τα παράθυρα στην αποθήκη του ισογείου για να κλείσουν το... δρόμο στους διαρρήκτες. «Πριν από τα Χριστούγεννα έκλεψαν τα καλοριφέρ από το νηπιαγωγείο, έκοψαν και τους σωλήνες. Τα Χριστούγεννα πήραν δύο τόνους πετρέλαιο από το 2ο Νηπιαγωγείο Δενδροποτάμου, ενώ από το δημοτικό πήραν έναν τόνο την πρώτη φορά. Ξαναβάλαμε πετρέλαιο, το έκλεψαν και χτίσαμε όλα τα παράθυρα με τούβλα, ώστε να μην μπορούν να μπουν μέσα», επισήμανε η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Αφροδίτη Ναλμπαντίδου. Στην αρχή του σχολικού έτους, προτού γίνουν τα εγκαίνια του 6ου Νηπιαγωγείου Μενεμένης, στην οδό Καζαντζάκη, άγνωστοι αφαίρεσαν όχι μόνο τα έπιπλα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, αλλά καζανάκια, πρίζες, νιπτήρες, ακόμη και τουαλέτες. Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν και το σχολείο άνοιξε τις πόρτες τους στα νήπια, αλλά το κόστος άγγιξε τις 28.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως μετά την κλοπή του πετρελαίου η δημοτική αρχή έστειλε έγγραφα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζητώντας την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στην περιοχή του Δενδροποτάμου. «Χρειάζεται ενίσχυση της αστυνόμευσης», λέει η κ. Ναλμπαντίδου, τονίζοντας ότι στα σχολεία του Δενδροποτάμου οι φύλακες δεν παραμένουν τις νυχτερινές ώρες.
Σε άλλες περιοχές, τα φαινόμενα βανδαλισμών από εξωσχολικούς, που εισβάλλουν στα διδακτήρια, μπορεί να έχουν περιοριστεί συγκριτικά με το παρελθόν, ωστόσο δεν έχουν εξαλειφθεί. «Εχουμε σχολικούς φύλακες σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια και σε πολλά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ. Δεν μου έχουν αναφερθεί κρούσματα τους τελευταίους μήνες, με εξαίρεση μία απόπειρα διάρρηξης σε ένα διδακτήριο, στην οδό Συγγρού, όπου άγνωστοι έσπασαν ένα παράθυρο», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Καρούμπης.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ - ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ