2 Ιουν 2012

Αυξάνονται τα κρούσματα λιποθυμιών σε μαθητές



Αυξάνονται τα κρούσματα λιποθυμιών σε μαθητές








Ατελείωτα τεφτέρια με βερεσέ έχουν πλέον τα κυλικεία των σχολείων… «Πώς μπορείς να αρνηθείς σε ένα παιδί να του δώσεις ένα σάντουιτς;» αναρωτιέται, μιλώντας στην «Καθημερινή», ιδιοκτήτης σχολικού κυλικείου στην Αθήνα.
«Δυστυχώς, τα παιδιά είναι αποδέκτες της οξύτατης οικονομικής κρίσης», παρατηρεί ο ίδιος.
Καθημερινά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα σχολεία αντιμετωπίζουν δύσκολα περιστατικά, με παιδιά που, δυστυχώς, δεν έχουν πια το παλιό χαρτζιλίκι για ένα σάντουιτς, ένα μπουκάλι γάλα, ένα χυμό ή λίγες καραμέλες.
«Η πτώση του τζίρου των σχολικών κυλικείων κυμαίνεται ανάμεσα στο 40% με 60%», αναφέρει, μιλώντας στην «Κ» η κ. Κατερίνα Μπαλαγούρα, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων.
«Είναι ένα γενικευμένο φαινόμενο, το οποίο εύλογα είναι πιο οξύ στις χαμηλότερες οικονομικά περιοχές», προσθέτει η κ. Μπαλαγούρα, τονίζοντας ότι πολλά παιδιά δεν θέλουν να δείξουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, με αποτέλεσμα να φθάνουν στα όριά τους.
«Είναι οδυνηρό να υπάρχουν μαθητές που πεινούν. Δεν λύνεται το πρόβλημα όταν το κρύβουμε και κυρίως όταν το αμφισβητούμε. Κάποιες καταγγελίες προκαλούν σοκ, όπως αυτή που αφορά μαθητή που έψαχνε στα σκουπίδια του σχολείου, δημιουργούν οργή και θυμό», αναφέρει η ομοσπονδία, κάνοντας λόγο και για συχνές λιποθυμίες μαθητών στα προαύλια των σχολείων.
Η ομοσπονδία, η οποία οργανώνει σήμερα συνέδριο με θέμα τον ρόλο του κυλικείου στην οικονομική κρίση (10 π.μ. στο κτίριο της ΓΣΕΒΕΕ, Αριστοτέλους 46, Αθήνα), αριθμεί 14 μέλη–δευτεροβάθμια σωματεία με συνολικά 7.000 εργαζομένους σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της χώρας.
«Οι επαγγελματίες κυλικειάρχες στέκονται εμπράκτως δίπλα σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα, δίνοντας δωρεάν φαγητό στα παιδιά», παρατηρεί η κ. Μπαλαγούρα, επισημαίνοντας ότι τα μέλη της ομοσπονδίας προσφέρουν μικρογεύματα και γάλα σε περίπου 2.500 παιδιά δέκα σχολείων της Αττικής και πέντε της Θεσσαλονίκης.
«Θυμάμαι ένα παιδί που ήλθε στο συσσίτιο και ήπιε οκτώ μπουκάλια γάλα. Πεινούσε πολύ…», λέει η κ. Μπαλαγούρα. «Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε αρωγούς ολόκληρη την κοινωνία», προσθέτει.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας, μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά βίου Μάθησης, υλοποιεί πρόγραμμα για διανομή μικρογευμάτων σε μαθητές έντεκα σχολείων της Αττικής που δεν διαθέτουν κυλικεία.
Τα σχολεία είναι σε περιοχές χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Συγκεκριμένα, βρίσκονται σε περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος, το κέντρο της Αθήνας (π.χ. πλατεία Βάθης), το Κερατσίνι, η Νίκαια, ο Ταύρος, τα Πατήσια και το Μενίδι.
«Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διανομή στους μαθητές 1.146 σάντουιτς ημερησίως έως τη λήξη της σχολικής χρονιάς στις 15 Ιουνίου, και υλοποιείται με τη μέγιστη δυνατή διακριτικότητα», ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου.

Πηγή: www.tsantiri.gr
kalosdaskalos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου