22 Μαρ 2012

Η πρώτη έκθεση για ρατσιστική βία στην Ελλάδα



Νέα φαινόμενα ρατσιστικής βίας εντοπίζονται σε έρευνα του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.
Από τη μία πλευρά υπάρχει εξάπλωση των περιστατικών ρατσιστικής βίας σε νέες γειτονιές της Αθήνας, όπως η Καλλιθέα, από την άλλη παρατηρούνται οργανωμένες επιθέσεις εναντίον μεταναστών που περιμένουν σε στάσεις λεωφορείου.

Σύμφωνα με έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν την Τετάρτη, στα περισσότερα περιστατικά που καταγράφηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2011, οι θύτες ενεργούσαν ως ομάδα.
Τι σημαίνει αυτό;
Πως μάλλον πρόκειται περί οργανωμένων ρατσιστικών εγκλημάτων.
"Οι ομάδες βίας που διεκδικούν πολιτική εκπροσώπηση", προειδοποίησε το Δίκτυο αναφερόμενο στη Χρυσή Αυγή, "να γνωρίζουν ότι θα υπάρχουν όλο και περισσότερα μικροσκόπια στραμμένα πάνω τους".
Παράλληλα εκφράστηκε ανησυχία για το ότι "ο πληθυσμός στα αστικά κέντρα δείχνει μια αυξανόμενη ανοχή στη ρατσιστική βία".
Συνολικά καταγράφηκαν 63 περιστατικά, από τα οποία οι θύτες στα 18 ήταν μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων, στα 26 πολίτες, στα 18 αστυνομικοί και σε ένα ιδιωτική ασφάλεια νοσοκομείου.
Όσον αφορά στα θύματα, πάντα με τα στοιχεία του Δικτύου, τα 56 ήταν άντρες και οι επτά γυναίκες, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν (25) και την υποσαχάρια Αφρική (21).
Στα 30 περιστατικά προκλήθηκαν σωματικές βλάβες, στα 12 βαριές σωματικές βλάβες καθώς και φθορές περιουσιακών στοιχείων, όπως καταστροφή οχήματος διανομής παντοπωλείου, εμπρησμός ανθοπωλείου.
Στα 51 περιστατικά η επίθεση ήταν ομαδική - και μάλιστα συχνά με την συμμετοχή γυναικών και ανηλίκων.
Σε δύο ο θύτης ήταν γυναίκα.
Επίσης, πολλές επιθέσεις δέχονται το τελευταίο διάστημα οι αλλοδαπές εκδιδόμενες στο κέντρο της Αθήνας.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα όσα υποστηρίχθηκαν από το Δίκτυο και άλλους φορείς, οι επίσημες αρχές δεν έχουν καταγράψει ούτε ένα περιστατικό ρατσιστικής βίας.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα τού Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Κωστής Παπαϊωάννου, σε ερώτηση που είχε απευθύνει η ΕΕΔΑ στο υπουργείο Προστασίας τού Πολίτη, για το πόσα περιστατικά ρατσιστικής βίας έχουν καταγραφεί, υποστήριξε ότι η απάντηση ήταν "κανένα", καθότι "το θέμα δεν υπάρχει καν στην ατζέντα".
Όπως δήλωσε η Καλλιόπη Στεφανάκη, υπεύθυνη Τομέα Προστασίας τού γραφείου ΥΑ/ΟΗΕ στην Ελλάδα, "η Πολιτεία πρέπει να ενσωματώσει τέτοιες μεθόδους καταγραφής, δεν μπορεί να μην υπάρχει ούτε ένας τέτοιος μηχανισμός, ούτε πολιτική υποστήριξη".
Το Δίκτυο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Συμμετέχουν 18 ΜΚΟ, όπως η Διεθνής Αμνηστία, οι Γιατροί του Κόσμου και άλλοι.
Τα στοιχεία είναι το αποτέλεσμα μίας πρώτης καταγραφής σε γειτονιές της Αθήνας και μια της Πάτρας και πιο συγκεκριμένα σε τρεις περιοχές του κέντρου τής Αθήνας (Ομόνοια, Πλατεία Αττικής και Άγιος Παντελεήμονας) και δύο της Πάτρας.

  
Πηγή: news274.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου