Οργή, ντροπή, χαρά, υπερηφάνεια, αλλά κυρίως εθνική ταπείνωση είναι μερικά από τα αντιφατικά συναισθήματα που μπορεί να νιώσει κανείς, ανάλογα με το πώς θα το πάρει, βλέποντας μιαν εκπληκτική μέθοδο διδασκαλίας που υιοθέτησε το υπουργείο Παιδείας της Αυστραλίας προκειμένου να διδαχτεί και να εμπεδωθεί η ελληνική μυθολογία! Για να γίνει απόλυτα κατανοητό τι ακριβώς περιγράφουμε, καλούμε τους φιλομαθείς αναγνώστες μας να περιηγηθούν σε αυτήν την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www. wingedsandals.com/.
Πρόκειται - όπως εύκολα θα διαπιστώσει ο αναγνώστης που θα μπει στον κόπο να την επισκεφθεί - για τη μέριμνα που έλαβε το υπουργείο Παιδείας της Αυστραλίας ώστε να γίνει το μάθημα της Ελληνικής Μυθολογίας ελκυστικό στους μικρούς μαθητές. Έτσι, σχεδιάστηκε μια σειρά εκπληκτικών κινουμένων σχεδίων, στην οποία περιγράφονται τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής μυθολογίας.
Σε αντίθεση με την Αυστραλία, η χώρα μας φέτος δεν κατάφερε καν να μοιράσει τα προβλεπόμενα βιβλία στους μαθητές…
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο ελληνικός πολιτισμός και μαζί το πολύ σημαντικό μάθημα της Ελληνικής Μυθολογίας αποτελούν κενό γράμμα για την ελληνική Παιδεία, αντίθετα με τη ζέση και το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από το υπουργείο προκειμένου οι μαθητές να εμπεδώσουν την αντίστοιχη εβραιοχριστιανική μυθολογία. Έτσι, ενώ η εγχώρια παράδοση διαμορφώνει τις συνειδήσεις ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου, στην Ελλάδα φροντίζουμε οι μαθητές μας να είναι ξεφτέρια στον Μωυσή, τον Αβραάμ και τη Σάρα! Προφανώς και αυτό δεν αποτελεί περιφρόνηση για την αντίστοιχη εβραϊκή μυθολογία, ωστόσο αποτελεί κόλαφο για την Ελλάδα να παραβλέπει τη δική της παράδοση εις βάρος μιας άλλης – οποιασδήποτε…
Χρόνια τώρα, οι ευαισθησίες μας σε σχέση με την πατρίδα μας δίνουν ρεσιτάλ υποκρισίας. Εύκολα θιγόμαστε – σαν τριτοκοσμικοί επαρχιώτες – όταν γίνεται μια απαξιωτική δήλωση για την Ελλάδα· ωστόσο, ουδέποτε τολμήσαμε να αναλογιστούμε αν είμαστε άξιοι ή αν, σε τελική ανάλυση, είμαστε τουλάχιστον μέτοχοι των δικών μας παραδόσεων, του δικού μας πολιτισμού, της δικής μας γλώσσας και ιστορίας. Συνήθως αποδεικνυόμαστε εύκολοι στις κραυγές και τις διαμαρτυρίες, αλλά ανύπαρκτοι στα έργα που φανερώνουν τη θέρμη μας για τον δικό μας πολιτισμό. Εισάγουμε την ελληνική σκέψη από ξένα πανεπιστήμια κι από αλλόγλωσσους λαούς, την ίδια μας τη γλώσσα – αλλά και τη μακραίωνη ιστορία μας από την εχθρική κατά τα άλλα αλλοδαπή. Εισάγουμε τους Έλληνες φιλοσόφους από τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, μαζί με τις ηλεκτρικές κουζίνες, τα κινητά και τα αυτοκίνητα! Εισάγουμε την αρχαία ελληνική λογοτεχνία από ξένα σχολεία, πανεπιστήμια και ιδρύματα – κι εμείς μένουμε απαθείς παρακολουθώντας τις επιδόσεις του νεοελληνικού πολιτισμού στον καραγκιόζη, στις πολύκροτες συναυλίες των προοδευτικών καλλιτεχνών μας! Στη χώρα μας, η έκφραση «προοδευτικός» είναι επάγγελμα και μάλιστα ανθεκτικό στην κρίση! Αριστεύουμε στα λαϊκά άσματα, τα οποία υπερασπιζόμαστε με σθένος, μορφωνόμαστε από τα υπό συνεχή κατάληψη πανεπιστήμιά μας και λαμπρύνουμε την παράδοσή μας με τις επιδόσεις μας στις κομματικές διακηρύξεις και στην κομματικοποιημένη αγάπη προς την πατρίδα - αγελάδα όταν και όποτε διαθέτει εύκαιρο το γάλα της για «τα δικά μας παιδιά»… Μέσα σε αυτό το άηθες κλίμα, η ελληνική κοινωνία συνωστίζεται στη στενωπό της κρίσης, χτυπημένη πολύ βαθύτερα από ό,τι αντιλαμβάνεται και από ό,τι χάνει η τσέπη της… Η χώρα, όταν χάνει τη δική της παράδοση, χάνει τη δική της ψυχή. Η χώρα ασθενεί βαθύτερα από ό,τι ανέδειξε αυτή η συγκυριακή οικονομική κρίση. Η χώρα υποφέρει από τον εαυτό της!
Η περίπτωση της Αυστραλίας είναι ενδεικτική και κραυγαλέα, όσο κι αν την προσπερνάμε, κακώς - κάκιστα κατά τη γνώμη μου - ελαφρά τη καρδία, υπό το βάρος των δυσωδών σκανδάλων της επικαιρότητας. Μπορεί ο Εφραίμ να κλέβει, μαζί με τη δημόσια περιουσία του κράτους, το εγχώριο και παγκόσμιο ενδιαφέρον της ελληνορθόδοξης κοινότητας, ωστόσο τη γύμνια μας δεν την αποκαλύπτει η έλλειψη χρημάτων ή η ατιμωρησία των καθαρμάτων που αδικοπράγησαν εναντίον της πατρίδας, αλλά η οδυνηρή αποξένωσή μας από κάθε τι ελληνικό, η αποκοπή μας από την πραγματική μας ταυτότητα, η καταβύθισή μας στο κενό της σύγχρονης ύπαρξής μας.
Πηγή: www.topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου