22 Μαρ 2012

Εποχικές λοιμώξεις στα παιδιά




Γράφει ο Ευθυμίου Παναγιώτης, Παιδίατρος


Οι εναλλαγές του καιρού μέσα στο ίδιο 24ωρο - όταν η μέρα ξεκινά με ήλιο, συνεχίζεται με βροχή ή υγρασία και η θερμοκρασία αυξομειώνεται - θεωρούνται από τους βασικούς ενόχους για τις εποχιακές ιώσεις στα παιδιά.

Οι εποχιακές ιώσεις μεταδίδονται με την εισπνοή σταγονιδίων από το βήχα και το φτάρνισμα μολυσμένων ατόμων, αλλά κυρίως από την άμεση επαφή μέσω χεριών ή αντικειμένων που πρόσφατα έχουν μολυνθεί από εκκρίσεις της μύτης ή του φάρυγγα ασθενών. Η περίοδος επώασης είναι περίπου 48 ώρες και η μεταδοτικότητα ξεκινά από περίπου 24 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και 5 ημέρες μετά την εκδήλωσή τους.


Συχνότερο μεταδοτικό νόσημα της εποχής αποτελεί το κοινό κρυολόγημα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα συμπτώματα (βήχας, πυρετός, καταρροή) υποχωρούν σε λίγες ημέρες. Ένα παιδί μπορεί να κρυολογήσει ακόμα και έξι φορές μέσα στον ίδιο χειμώνα, κυρίως γιατί το κοινό κρυολόγημα δεν είναι αρρώστια που οφείλεται σε μία και μοναδική αιτία, αλλά σε μια σειρά φλεγμονών που έχουν να κάνουν με 200 περίπου διαφορετικούς ιούς! Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να προληφθούν.
Ο πιο εύκολα μεταδιδόμενος ιός, ωστόσο, είναι εκείνος της γρίπης.
Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας συχνά είναι τα κρούσματα ρινοφαρυγγίτιδας και αμυγδαλίτιδας, ενώ η λαρυγγίτιδα ταλαιπωρεί κυρίως τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 2 ετών.
Για τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Η αντιβίωση στις κοινές εποχιακές ιώσεις δεν συνιστάται, παρά μόνο με συνταγή γιατρού που θα τη χορηγήσει σε μικροβιακές επιλοιμώξεις.
Σε όλα τα παιδιά ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο και τον μηνιγγιτιδόκοκκο είναι απαραίτητος. Σχετικά με τη γρίπη, τη φετινή χρονιά θα έπρεπε να εμβολιαστούν μόνο οι ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή παιδιά που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, άσθμα, χρόνια νοσήματα μεταβολισμού και σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα.

Πηγή: www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου